Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Eon delar bolaget - satsar på sol och vind

Eon delas i två delar. Eon satsar på sol och vind och släpper den storskaliga kraftproduktionen till ett nytt bolag.

Eon ser framåt. "Det här är framtiden. Kunderna, politiken och samhället kräver det", säger vice vd Anders Olsson. Vid hans sida Björn Persson, regionchef i Norrköping.

Eon ser framåt. "Det här är framtiden. Kunderna, politiken och samhället kräver det", säger vice vd Anders Olsson. Vid hans sida Björn Persson, regionchef i Norrköping.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2014-12-10 13:00

– Beslutet är att vi på Eon delar globalt Eon i två delar. Delningen kommer att ske successivt och slutföras med ett beslut på stämman 2016, säger Anders Olsson, vice vd för Eons svenska och nordiska verksamhet.

Aktieägarna i Eon kommer att vara ägare i bägge bolagen: Eon som satsar på förnyelsebar energi som vindkraft och solceller och det nya bolaget som ännu inte har något namn.

I det nya bolaget, där Eon till att börja med kommer att vara minoritetsägare, för att sedan sälja ut det, samlas traditionella energilösningar: storskaliga system med vattenkraft, olja och kärnkraft.

Eon menar att de bägge spåren utvecklas bäst på skilda håll. Det blir två separata, konkurrerande företag.

– Den nya marknaden och den småskaliga kraftproduktionen kommer att äta en bit på den traditionella kraftgenereringen, på de storskaliga systemen. Men vi är övertygade om att bägge systemen måste finnas för att vi ska ha ljust i Sverige, säger Anders Olsson.

– Eon kommer att släppa den storskaliga kraftproduktionen. Eon i framtiden kommer att handla om förnyelsebar elproduktion i form av vindkraft och solkraft, säger Olsson och talar om kundnära lösningar, smarta elnät och lokal produktion.

Det sker snabba förändringar på energimarknaden. Eon vill ”möta den nya världen”.

– Det här är framtiden. Kunderna, politiken och samhället kräver det, säger Anders Olsson.

– Hela energimarknaden är i en total förändring. Det är drivet av flera olika saker: teknologin som sådan, klimatutmaningen, men kunder, som vill ta aktiv del och kunna styra sin energiförbrukning och som också kräver nya produkter, nya leveranser och nya lösningar.

– Vi har jobbat länge med hållbarhetsfrågor, säger Anders Olsson och talar om stora investeringar i havsbaserad vindkraft.

Det nya bolaget, som Eon släpper, med den traditionella kraftproduktionen, kommer att ha 20 000 anställda. Eon, med sin framtidsinriktning, kommer att ha 40 000 anställda.

Eon i Norrköping, med 400 anställda, ligger kvar i Eon.

– Vi är jätteglada, vi som jobbar här och driver verksamheten här, att vi kommer att kunna göra det vidare under Eon-flagg, säger Björn Persson, regionchef i Norrköping.

Händelökombinatet och biosgasproduktionen ska utvecklas. Eon, som också siktar på stadsutveckling, vill tillsammans med kommunen och fastighetsägare vara med och utveckla inre hamnen.

Eon säljer sina verksamheter i Spanien och Italien och överväger att sälja sina olje- och gasfyndigheter i Nordsjön för att få medel att satsa framåt.

Framtidens Eon

Det tyska energibolaget Eon med svenskt huvudkontor i Malmö delas i två företag. Framtidens Eon satsar på sol och vind.

I det nya bolaget, som Eon kommer att släppa taget om, placeras vattenkraft, kärnkraft, kol och olja.

Framtidens Eon ska fokusera på innovativa kundlösningar, förnybar energi och distribution av el genom tekniskt avancerade elnät, smarta elnät.

Eon i Norrköping blir kvar i framtidens Eon.

Eon Sverige ingår sedan 2001 i den tyska Eon-koncernen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om