Läraren Kerstin Jonsson förklarar bakgrunden till den här kristalldagen, som celebrerades på nästan 40 skolor bara i Östergötland:
– FN har internationellt utsett 2014 till kristallografins år, eftersom det är exakt 100 år sedan, som en tysk fysiker fick Nobelpriset, för sina kristallodlingar. Han skickade igenom röntgenstrålar och därefter kunde man registrera kristallerna på fotografiska plåtar.
– Och att vi celebrerar året just i dag, är mest med tanke på att årets Nobelpris håller på att fördelas just nu. Då passar det ju bra att tänka tillbaka på det Nobelpris som delades ut för upptäckten av kristallodlingar.
Vad är din förhoppning med en sådan här speciell dag?
– Förhoppningen är att öka intresset för ämnet kemi. Jag har faktiskt märkt ett ökat intresse hos eleverna under senare år. Bland annat när de på kemisk väg fick tillverka tuggummi, för det är ofta så att eleverna tycker extra mycket om ämnen, där de får göra och tillverka olika saker och inte bara sitta och läsa ämnet i böcker.
Plötsligt ropar eleven Sharon Dimell, till, en stund in i experimentet:
– Kolla nu i mikroskåpet. Jag börjar se kristaller därnere och det ser ascoolt ut!
– Ja, höll kompisen Suchanon Voraput med om. Det börjar likna istappar.
Folkbladet fick också möjlighet att kolla ner i mikroskåpen och, visst, därnere på plastskivan under linserna hade det börjat glittra, som av riktiga kristaller.
Eleven Alexandra Leijonflycht var mycket positiv till kristallexperimenten:
– Jag tycker om att undersöka nya saker och experimentera och inte bara sitta och plugga. Så kemi tycker jag är ett roligt ämne och något jag kan tänka mig att jobba med i framtiden.
Läs mer i onsdagstidningen.