Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En stor omställning"

Färre sjukhusbesök och mer vård i hemmet. Det är en av de stora förändringar som måste till om samhället ska klara de utmaningar som väntar när andelen äldre blir allt fler. Det menar Mats Olsson som är expert i ämnet.

Mats Olsson, director health & healthcare och konsult på Kairos Future, föreläste om det hälsosmarta hemmet på Bostudion på torsdagen.

Mats Olsson, director health & healthcare och konsult på Kairos Future, föreläste om det hälsosmarta hemmet på Bostudion på torsdagen.

Foto: Henrik Jonsson

NORRKÖPING2018-12-02 07:00

Mats är konsult på analysföretaget Kairos Future och har stor erfarenhet av att leda framtidsprojekt inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Under torsdagen besökte han Bostudion i Norrköping och pratade om de utmaningar samhället står inför när det gäller bland annat sjukvård och boende.

Han menar att hemmet kommer få en alltmer central roll i framtiden.

Det kommer inte bara bli en plats att bo på utan även en arbetsplats, en plats för distribution och service, och en plats för vård och omsorg.

Istället för att folk ska besöka sjukhus för att få vård, ska läkare och annan vårdpersonal komma hem till patienterna.

– Vi måste bli av det vi har nu för vi har inte tid, vi har inte råd och vi har inte personal. Vi pratar om en stor omställning i samhället där vård och omsorg i stor utsträckning ska bedrivas hemma hos människor, säger han.

Vad är de stora vinsterna med här?

– Det blir billigare. Vi pratar kostnadsminskningar på flera hundra tusen kronor per person och år.

En av de stora utmaningarna för att klara av omställningen är att se till att bostäderna är tillgängliga och där finns ett enormt jobb att göra.

Mats beskriver ett typiskt boende för många äldre i dag: ett trevåningshus utan hiss.

– Det är väldigt otillgängligt, men folk bor kvar där för det är billigt. Vi måste fråga oss hur vi kan installera hissar i de här husen. Vi måste göra det lätt för folk att ta sig in och ut.

Tekniken har också en central del i "det hälsosmarta hemmet" som det kallas, men a och o där är att göra tekniken så användarvänlig så att folk tar den till sig och faktiskt vill använda den.

En medicinrobot som håller koll på vilka mediciner som ska tas och en hörselapparat som gör mer än att bara hjälpa folk att höra bättre är några exempel på ny teknik som skulle kunna underlätta vardagen för många.

Hyresbostäder har börjat titta på hur de som bostadsaktör kan arbeta med dessa frågor. Sedan ifjol deltar de i ett stort projekt tillsammans med just Kairos Future och flera andra aktörer.

–  Vi kan göra mycket. Det kan handla om logistikflöden, utformning av bostäder och så vidare. Man ska komma ihåg att det här är hem vi pratar om, men de ska också fungera som arbetsplats för de som levererar tjänster och vård. Det är ett helt pussel som ska läggas, säger Roger Björklund IT-strateg hos Hyresbostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om