Salen i Cnema är ganska så välfylld på fredagseftermiddagen när det nya visualiseringsverktyget "Earth Autopsy" ska presenteras. På plats finns Erik Telldén, 3D-samordnare på kommunen tillsammans med Elke Myrhede, markmiljöspecialist samt Fredrik wallin, projektledare för Inre hamnen. Det handlar om ett projekt som länkar ihop det gamla industriella Norrköping med det nya expansiva och själva länkverktyget är ju också en del av det nya Norrköping i den meningen att visualisering blivit en paradgren för staden.
Men det gamla Norrköping har som bekant gett upphov till vissa problem för framväxandet av det nya; när det gäller projektet Inre hamnen har det ju visat sig att marken är ganska så förorenad, främst beroende på det gamla gasverket som låg på platsen.
– Gasverket byggdes redan 1851 och var en viktig del i att kunna lysa upp textilindustrin, berättar Elke Myrhede som konstaterar att detta dock hade en kraftig avigsida.
– Gasen leddes in i ett gasreningsverk där det renades från främst tjära, bensen och cyanid.
Problemet är att det finns ganska gott om rester av dessa ämnen i jorden i Inre hamnen. Dessa måste åtgärdas innan man kan bygga den planerade nya stadsdelen – en marksanering är planerad och för detta har projektet beviljats 32,4 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket.
En del av sådana här projekt är att åskådliggöra problematiken för medborgarna – en gren Norrköping ligger långt framme i; inte minst med tanke på Visualiseringscenter C.
– Vi har sedan tidigare tagit fram verktygen "Inside explorer" och "Urban explorer", nu sjösätter vi "Earth autopsy", berättar Erik Telldén.
– Man kan säga att det obducerar vad som gömmer sig under jorden.
Det har gjorts uppåt 160 borrhål där man mätt föroreningshalterna, sedan har dessa data bearbetats genom en teoretisk beräkning hur föroreningarna tros vara spridda. Man har också använt drönare som filmat området systematiskt så man fått en 3Dbild av hela Inre hamnen. Detta innebär att man i "Earth autopsy" (framtaget i samarbete med företaget Interspectral) bland annat kan gå in och se hur de olika föroreningarna är spridda under jord i området.
– Man kan röra sig mellan olika perspektiv och se hur föroreningarna spridit sig men även hur det såg ut historiskt i området och hur den nya stadsdelen kommer attt se ut, säger Erik Telldén.
"Earth autopsy" kommer att finnas tillgänglig på Visualiseringscenter C fram till april.
Genom ett helt nytt verktyg som utvecklats i Norrköping kommer det att bli möjligt att se föroreningar som finns i marken. Huvudsyftet med verktyget är att förenkla markreningsarbetet vid till exempel ny bebyggelse på gamla industritomter.
Norrköping står inför en rad omfattande byggprojekt. Nya stadsdelar kommer att ta vid på platser där gamla industrier legat. Där kan föroreningar från förr finnas kvar i marken, som i så fall behöver renas innan den bebyggs. Men det har visat sig vara svårt att förhålla sig till sådant som inte syns. Därför har Norrköpings kommun och företaget Interspectral utvecklat visualiseringsverktyget Earth Autopsy, en helt ny teknik, som visar hur föroreningarna ligger i marken.
– Genom verktyget kan vi undersöka marken på ett helt nytt sätt, säger Erik Telldén, kommunens 3D-samordnare samt initiativtagare och projektledare i arbetet med att Earth Autopsy. Vi kommer att på ett nytt sätt kunna se hela kedjan: om det finns några föroreningar, vad som i så fall orsakat dem, hur omfattande de är och hur vi kan åtgärda dem. Genom att skapa full insyn blir det mycket enklare att överblicka de här frågorna.
Tekniken bakom verktyget har tidigare använts för att bland annat kunna studera insidan av djur och människor bättre. Nu har den vidareutvecklats för att användas inom ett helt nytt område – markreningsvisualisering - där den väntas kunna bidra positivt på flera olika sätt inom miljöarbetet. För branschen sätter verktyget orsak och verkan kring föroreningar i ett tydligare sammanhang och gör det lättare att komma med förslag på åtgärder. Och invånare som är intresserade eller berörs på plats av frågorna kan via verktyget få ökad insyn och förståelse för vad som finns i marken och vad man kan göra åt det.
– Det är ingen annan kommun i landet som arbetar så här med kommunikation kring miljöfrågor, så vi hoppas såklart att många kommuner kommer att inspireras av verktyget, säger Elke Myrhede, specialist på markmiljö. Vi ser redan att vi kommer att ha väldigt stor nytta av det i exempelvis utvecklingen av Inre hamnen och på Butängen.
Fredagen den 8 december kommer verktyget Earth Autopsy att demonstreras på Cnema. Media är välkomna till demonstrationen.
Utvecklingen av verktyget har skett som ett del av EU-samarbetsprojektet Baltic Urban Lab:
Baltic Urban Lab
Program fredag 8 december klockan 13.00-15.00
13:00 Cnema; Fredrik Wallin, projektledare Inre hamnen, välkomnar och ger en introduktion.
13:15 Erik Telldén, 3D-samordnare, och Elke Myrhede, specialist på markmiljö från stadsbyggnadsavdelningen berättar om arbetet med Earth Autopsy, hur tekniken kommer till användning för miljöarbetet i Inre hamnen och kan användas i framtida projekt.
14:00 Visualiseringscenter C; utforska Earth Autopsy på egen hand.
Se fler bilder under bifogat material längre ned på sidan
Kontakt:
Erik Tellden:
Titel: 3D-samordnare, stadsbyggnadskontoret
Telefon: 011-15 19 87
Elke Myrhede
Titel: specialist markmiljö, stadsbyggnadskontoret
Telefon: 011-15 30 88