Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En sheriff på besök i fängelset

Överfulla häkten och fängelser. En verklighet i såväl Sverige som USA.
- Vi har många likartade problem, säger sheriff Al Cannon från USA, på besök i Sverige hos sin gode vän Lars Nylén, generaldirektör vid Kriminalvårdsstyrelsen, som i går ordnade ett studiebesök på Norrköpingsanstalten.

Lars Nylén, generaldirektör vid Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping, har besök av sin gode vän och kollega sheriffen Al Cannon (till vänster) från Charleston i South Carolina, USA. I går besökte de Norrköpingsanstalten.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Lars Nylén, generaldirektör vid Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping, har besök av sin gode vän och kollega sheriffen Al Cannon (till vänster) från Charleston i South Carolina, USA. I går besökte de Norrköpingsanstalten. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2005-01-25 06:00
- Det är mer som är lika än som skiljer: överfulla fängelser och drogproblem, säger Al Cannon. Vi har också samma debatt som ni säkert har här också: Ska de få TV eller inte? Folk förstår inte att TV håller internerna sysselsatta. Annars får de för mycket tid att leta svaga punkter hos vakter och byggnad.
Al Cannon och Lars Nylén, med ett förflutet inom polisen, lärde känna varandra när de gick en chefskurs vid FBI på 1980-talet och har hållit kontakten sedan dess.
Al Cannon är sheriff i Charleston i South Carolina där han bland annat ansvarar för en anstalt med häkte och platser för korttidsdömda.
- Anstalten är avsedd för 700 interner. Men ofta har vi 1 500 intagna. 80 procent väntar på rättegång, säger Al Cannon.
I det läget är det svårt att få igång bra program och drogavvänjning. Samtidigt utgör överfulla häkten och anstalter en risk för både personal och klienter, säger Al Cannon.

Teknik löser fler brott
Situationen i USA är den paradoxala att antalet brott går ned - men det är fler som grips.
- Det finns flera orsaker till det. Tekniken är en. Vi kan klara upp brott som vi inte kunde lösa för 20 år sedan, säger Al Cannon och nämner bland annat DNA och avancerade metoder att hitta fingeravtryck.
- Tekniken har också öppnat dörren till andra brott, på internet, som barnpornografi.
Kidnappningar av rika är en fas som USA redan gått igenom, säger Al Cannon, men rån där man vill åt både bil och pengar förekommer. Det vanligaste brottet i Charleston är annars falska checkar.
- Vi har också haft en nedgång i brottslighet i stort - men våldsbrottsligheten har tyvärr gått upp, säger Lars Nylén. Ibland säger man att det som hänt i USA kommer lite senare till Sverige.
Lars Nylén har som särskilt uppdrag att se över säkerheten på anstalterna i Sverige.
- Vi har kommit en bra bit på väg med att förbättra säkerheten - men det innebär inte att det inte kan hända något igen. Det är en miljö där människor som är grovt kriminella blandas med människor som också är missbrukare och har en psykisk störning. Det blir en "toxic mix", säger Lars Nylén.
Al Cannon som varit på ett seminarium i S:t Petersburg besöker Sverige och sin vän Lars Nylén under en veckas tid. Förutom avvecklingshotade Norrköpingsanstalten med 32 häktesplatser och 50 anstaltsplatser, besöker de Kronobergshäktet, Rikskriminalen och Kumlaanstalten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om