Det var vid 19.40-tiden på torsdagskvällen som skjutningen ägde rum i centrala Norrköping. Den skjutne personen, en 18-årig man, ådrog sig livshotande skador.
– Det har skett inomhus, i ett trapphus i de centrala delarna av Norrköping, säger Annika Granath som är kommunpolis i Norrköping.
Hur många skott avlossades?
– Det kan jag inte gå in på. Förundersökningen pågår och allt är känsligt och kritiskt nu i början, säger Annika Granath.
Den skjutna mannen fördes till sjukhus och opererades akut, han ska fortsatt vara kvar på sjukhuset. Polisen grep en person kort efter skjutningen som misstänks för skjutningen. Gripandet har dock hävts med anledning av den misstänktes ålder.
– Personen är fortfarande misstänkt, men att en annan instans har tagit över betyder att personen är under 15 år, säger Annika Granath.
Vad som ligger bakom skjutningen är för tidigt att säga, just nu pågår ett intensivt utredningsarbete där polisen säkrar teknisk bevisning, pratar med människor och tar in kameramaterial. Samtidigt som de finns på plats i området för att möta oro från personer som drabbats direkt eller indirekt av händelsen.
– Det vi har sett förut är att unga barn utnyttjas av äldre kriminella att utföra de allra grövsta brotten. Man skäms som vuxen, mamma och polis för att vuxna gör på det här viset mot våra barn. Sedan får undersökningen visa vad som har hänt i det här fallet, säger Annika Granath.
Polisen vill inte gå ut med om offret eller den misstänkte är kända av dem sedan tidigare. Inte heller om de ser någon koppling till den pågående våldsspiralen i Norrköping. Däremot vill Annika Granath gärna prata om vad vuxna måste göra för att få stopp på våldet.
– Det är en komplex problematik med det våld vi ser nu. Vi vill från polisens sida att varenda vuxen som har kontakt med barn ska ta sitt ansvar fullt ut och vara en viktig vuxen för de barn man har runt omkring sig. För att de inte ska involveras i den här typen av brottslighet. Det är fruktansvärt det vi ser i dag, säger Annika Granath.
Folkbladet pratade på fredagsmorgonen med flera personer som bor i området där skjutningen ägde rum. När studenten Lukas Nilsson kom hem kunde han inte gå in genom huvudentrén för att komma till sin lägenhet, på grund av polisens avspärrningar.
– Jag satt på en bar när jag såg på Instagram vad som hade hänt. När jag kom hem vid halv elva på kvällen var det fullt pådrag, säger Lukas Nilsson.
Utanför entrén till huset där han bor greps sannolikt den misstänkta skytten, skjutningen ägde rum bara ett kvarter bort.
– Det känns lite läskigt att det händer så nära, man tänker på det mer då, säger Lukas Nilsson.
I samma hus bor Emma Åhman som är på väg till universitetet kort efter Lukas Nilsson. Hon var hemma när skottlossningen skedde och fick reda på det genom att en kompis hörde av sig till henne och frågade om hon var okej.
– Sedan såg jag det på nyheterna. Det är läskigt att det är så nära, men det går inte att göra så mycket åt, säger Emma Åhman.
Känner du dig otrygg?
– Lite otryggt är det, men det förändrar inte vad jag gör. Förutom att jag inte går ut ensam, säger hon.
I ett hus bredvid bor Cecilia Brushi med balkong i riktning mot där skjutningen skedde. Hon jobbar på Linköpings Universitet men kommer ifrån Italien. Hon förstod att något hade hänt när hon hörde polisens och ambulansens sirener.
– Det känns konstigt. Jag vet att det finns områden i Norrköping där man inte borde gå, men jag tänkte inte att det skulle hända här, säger Cecilia Brushi.
Trots skjutningen känner sig dock inte Cecilia Brushi otrygg i området.
– Jag känner mig inte hotad, jag vet att det är något som sker mellan gäng och att det är låg risk för mig, säger hon.