Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En kanonbra affär för FMV

NORRKÖPING
F 13:s gamla flygfält på Bråvalla översvämmas bokstavligen av försvarets överskottsmaterial från nedlagda förband.
Nu har första omgången materiel sålts till engelska företaget JT Leavesley LTD.

Fälthaubitsar så långt ögat når. Det här är en del av det matriel ett engelskt företag köpt av Försvarets matrielverk Och nu har köparen 90 dagar på sig att forsla hela surven från Bråvalla till England.
FOTO: JANNE FORSBY

Fälthaubitsar så långt ögat når. Det här är en del av det matriel ett engelskt företag köpt av Försvarets matrielverk Och nu har köparen 90 dagar på sig att forsla hela surven från Bråvalla till England. FOTO: JANNE FORSBY

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-01-11 00:00
Försäljningssumman är hemlig men det rör sig givetvis om en affär i mångmiljonklassen, eftersom den innehåller cirka 3.000 fordon i form av terrängbilar, bandvagnar, bussar, snöskotrar, traktorer och personbilar samt kanoner, släpkärror, snöplogar, pansarvärnspjäser och en hel del annat.
- Vi är mycket nöjda med med att ha sålt till en köpare, som uppfyller kraven och har dokumenterad erfarenhet av att hantera den här typen av material, säger projektledaren Hans Magnusson hos Försvarets materielverk (FMV).

<b>Humanitära insatser</b>
Försäljningen avser materiel som inte behövs exempelvis inom de frivilliga försvarsorganisationerna eller för humanitära insatser. Dessutom har bland annat Luftfartsverket och Sjöfartsverket fått material som de anser sig ha nytta av och Kraftnät har fått en mängd elverk och ett flertal bandvagnar. Även länderna i Baltikum har fått mycket gratismateriel, där de bara behövt stå för fraktkostnaden.
- En stor del av materielen är klassad som krigsmateriel, som kanoner, pansarvärnspjäser och bandvagnar och för att den engelske köparen ska få sälja dem vidare krävs tillstånd av ISP, Inspektionen för strategiska produkter, före detta Krigsmaterelinspektionen, förklarar major Christer Sjöberth, som är ansvarig för materielen på Bråvalla och några andra avvecklingsterminaler.

<b>Såga av eldrören</b>
- Men den engelske köparen har redan frågat om det är möjligt att såga av eldrören på de stora haubitskanonerna direkt på plats på Bråvalla, så dem verkar de inte försöka sälja vidare, tillägger Christer Sjöberth.
- När det gäller fordonen är alla i bra skick och utrustade med katalysatorer. Äldre miljöfarliga fordon har skrotats.

<b>Har 90 dagar på sig</b>
- Vi kan nämna, säger kapten Lars Edman som är platschef på Bråvalla för avvecklingsterminalen, att köparen nu har 90 dagar på sig att från Bråvalla plocka bort allt material so ingår i köpet, eftersom vi redan håller på att samla in material till nästa försäljningsomgång på andra sidan flyfältet.
- Så här kommer sedan vi att hålla på ända fram till 2005, då man beräknar att vi har sålt allt aktuellt överskottsmaterial. Och vi kommer att anställa fler personer till avvecklingsarbetet, som ju är ganska omfattande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om