Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En dyr konkurs för drygt 100 personer

NORRKÖPING
Över 100 personer förlorade pengar på inlämnat gods som de aldrig fick några pengar för. Söderköpings Auktionskammare hade redan flera år före konkursen hösten 1998 svåra ekonomiska problem. I går inleddes rättegången mot förre ägaren som står åtalad för grov förskingring. Själv hävdar han att han inte begått något brott.

Norrköping2001-05-31 00:00
När den två dagar långa rättegången igår inleddes vid Norrköpings tingsrätt handlade det mycket om siffror. Åklagarens sakframställan tog två timmar.
Ägaren tog över Söderköpings Auktionskammare i mitten av 1980-talet, först tillsammans med sina söner och sedan ensam.
Han hade lång erfarenhet av auktionsverksamhet och satsade på veckoauktioner och stora kvalitetsauktioner, med påkostade kataloger, och inlämningskontor i Stockholm, Göteborg och Kalmar.
1995 tog han över även Norrköpings Auktionskammare, som visade sig vara olönsam.
Den 1 september 1998 gick Söderköpings Auktionskammare i konkurs, med en brist i boet på 11 miljoner kronor. Strax efter försattes ägaren i personlig konkurs, med en brist på sex miljoner kronor.

<b>Många blev utan pengar</b>
23 personer som lämnat in gods till auktionskammaren utan att få några pengar polisanmälde honom. Ekoåklagare Mona Malmberg har urskiljt 70 personer utöver dem som har fordringar på över 10 000 kronor.
Enligt åklagaren har ägaren åsidosatt redovisningen till inlämnare sedan hösten 1996. Totalt, fram till konkursen, handlar det om 3,2 miljoner som inlämnarna aldrig fått. Trots att bolaget var i avsaknad av tillräckliga medel har köpeskillingarna förbrukats i bolagets rörelse, menar åklagaren. I en del fall har skulder kvittats genom att företag ropat in föremål som de fått som betalning.
- Det var inte reda pengar som redovisades vidare till inlämnare, sa åklagaren.
Bilden man fick under onsdagen var att auktionsverksamheten haft problem sedan 1996. I princip inföll egentligen obeståndet redan då, men man sköt det hela framför sig till situationen blev ohållbar 1998.
- Hela tiden hade man ett negativ eget kapital, skulderna var större än tillgångarna, sa åklagaren.
Ägaren lånade stora belopp privat, varav en del gick in i rörelsen. Fastigheten där auktionerna hölls överbelånades.

<b>Saknade uppsåt</b>
Försvarsadvokaten framförde i går att ägaren nekar till att ha begått brott, att han saknat uppsåt att begå brott och att han inte haft någon skyldighet att avskilja medlen för inlämnat gods. Advokaten tecknade också en bild av att ägaren förgäves försökt rekonstruera verksamheten och bolaget för att få in medel till verksamheten.
Rättegången avslutas idag torsdag. Åklagaren har yrkat på näringsförbud för ägaren. Lägsta föreskrivna straff för grov förskingring är sex månaders fängelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om