Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En buss kommer lastad - med blod

NORRKÖPING
- En fin arbetslokal på hjul!
Så beskriver Pia Alm landstingets nya blodgivarbuss, som igår gästade Norrköping för första gången.

– Vår nya blodgivarbuss syns verkligen på långt håll, med sin röda färg, ler Pia Alm, blodgivarsamordnare och projektansvarig för landstingets nya blodgivarbuss som premiärvisades Norrköping igår.
FOTO: ARBID ÖSTERLUND (praktikant)

– Vår nya blodgivarbuss syns verkligen på långt håll, med sin röda färg, ler Pia Alm, blodgivarsamordnare och projektansvarig för landstingets nya blodgivarbuss som premiärvisades Norrköping igår. FOTO: ARBID ÖSTERLUND (praktikant)

Foto:

Norrköping2001-10-27 00:00
- Det här är vår tredje blodgivarbuss i Östergötland, men den första som är specialgjord från början för sitt ändamål. De två tidigare var vanliga stads- och långfärdsbussar, som byggdes om till blodbussar på "äldre dar", säger Pia Alm som är landstingets blodgivarsamordnare i Östergötland.

<B>? Berätta lite om bussens fakta?</B>
- Den kostar tre miljoner kronor och är byggd i Katrineholm och i Finland. Inredningen består bland annat av vacker finsk björk.
- Jag har varit projektledare för bussbygget, så vi har fått våra önskemål tillgodosedda, för att få en helt ändamålsenlig och bekväm arbetslokal för både personalen och patienterna.
- Precis som de tidigare bussarna kan vi ta emot fem blodgivare åt gången, men den här bussmiljön är som sagt mycket mer anpassad till verksamheten.

<B>? Hur många blodgivare kan ni ta emot per dag?</B>
- Maximalt ligger det på cirka 80, men i snitt lär det bli cirka 50 per dag, tippar Pia Alm.
Och nu ska ni ge er ut i obygden runt om i Östergötland?
- Ja, både där och i städerna, eftersom många människor är lättare att nå om vi kommer till dom och bland annat ska bussen finnas på Holmentorget mitt i Norrköping ibland.

<B>? Kan man även lämna plasma?</B>
- Nej, i bussen har vi endast kapacitet att ta emot blodgivare, så plasmagivare måste ta sig till blodcentralerna på lasaretten som vanligt.
Solveig Grönqvist, biomedicinsk analytiker på Vrinnevisjukhusets blodcentral, ska bemanna bussen ibland:
- Ja, det är personal från blodcentralerna som ska skifta och åka runt med bussen och det känns bara roligt. Dels komma ut och röra på sig och dels för att öka samarbetet mellan personalen på sjukhusen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om