Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En biskop kom på visit

Igår fick Vrinnevisjukhuset besök av biskop Martin Lind. Och beskedet var tydligt.
- Se oss som era vapendragare, avslutade han en av flera diskussioner.

"Landstinget ska nog vara försiktiga med att krympa Vrinnevisjukhuset, det slår nog tillbaka på dem", sade biskop Martin Lind som igår besökte Vrinnevisjukhuset i Norrköping och talade med bland annat Robert Svensson, Eva Widerström och Ola Lindberget på intensivvårdsavdelningen.
FOTO: ROBERT SVENSSON

"Landstinget ska nog vara försiktiga med att krympa Vrinnevisjukhuset, det slår nog tillbaka på dem", sade biskop Martin Lind som igår besökte Vrinnevisjukhuset i Norrköping och talade med bland annat Robert Svensson, Eva Widerström och Ola Lindberget på intensivvårdsavdelningen. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2005-02-11 06:00
Sjukhuskyrkan har fem anställda på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Igår kom biskop Martin Lind för en så kallad visitation, men ville inte bara tala med prästerna i Vrinnevi församling utan även medarbetare som kunde vittna om den senaste tidens förändringar på sjukhuset. Han var kritisk till det han fick höra.
- För min del uppfattar jag det som väsentligt att Vrinnevisjukhuset finns kvar. Norrköping är en så pass stor stad att det behövs sjukvård med kvalificerad inriktning, inte bara det lättaste. Jag uppfattar det som mycket viktigt att sjukvården är nära människor och då även de som bor på Vikbolandet.
Det har varit många turer och idag får akuten i Norrköping åter ta emot kirurg- och ortopedpatienter dygnets alla timmar. Men de större traumafallen skickas fortfarande till Universitetssjukhuset i Linköping, om det inte är risk för patientens liv förståss. Och det tyckte Martin Lind var märkligt.
- Personalen behöver ta emot fler lätta skador för att hålla kunskaperna uppe då de får de allra svåraste skadorna, de som inte klarar en transport till Linköping, sade han och skakade på huvudet.
Men han ville också se något gott som kommit med den senaste tidens turer inom vården.
- Vi har sett vilken stor uppbackning som finns hos allmänheten, hur många som står bakom ert arbete.

Gott samarbete
Samarbetet mellan sjukhuskyrkan och sjukhuset beskrevs som mycket gott från båda håll. Men prästernas arbete har försvårats av de allt kortare vårdtiderna. I snitt ligger vårdtiden idag på fyra dagar och Lillemor Björling, sjukhuspräst, höll med om att det ibland är svårt att komma i kontakt med patienterna innan de skickas vidare.
- Det går fort. Ibland när det går lämnar vi över till andra församlingar som finns nära patienten, berättar hon.
Det var ett avspänt besök från biskop Martin Lind. Efter diskussioner vid ett fikabord gick han vidare till intensivvårdsavdelningen med anledning av de kraftiga personalneddragningarna, senast i slutet av 2004. Talade med läkare och kurator på avdelningen för att ta del av deras vardagliga arbete. En vardag som blivit allt tyngre i takt med besparingar. Sammantaget var Martin Lind kritisk till hur landstinget skött omstruktureringen av sjukvården i länet.
- Jag tror att tendenserna att vilja krympa Vrinnevisjukhuset kommer att slå tillbaka på landstinget, avslutade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om