Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En balansakt klara grundskolans budget

Medan det är fullt i många skolor i centrala Norrköping har ytterområdena svårare att fylla sina högstadieskolor.

Budgetbesvär. Fyllda klasser eller inte, elevströmmar mellan skolor, nya statsbidrag, hur det ser ut i höst - allt påverkar de enskilda enheterna.

Budgetbesvär. Fyllda klasser eller inte, elevströmmar mellan skolor, nya statsbidrag, hur det ser ut i höst - allt påverkar de enskilda enheterna.

Foto: Hans Pennink

NORRKÖPING2015-05-22 14:00

Förskolans och grundskolans del av det befarade underskottet på nästan 35 miljoner kronor i utbildningsnämnden är 19,6 miljoner.

Det bygger på enheternas egna prognoser efter årets fyra första månader.

Procentuellt är underskottet på barn- och ungdomssidan lägre än gymnasieskolans, då volymerna är större, med fler enheter och fler årskurser.

Det finns också större hopp om att nå en budget i balans här utan generella åtgärder än inom gymnasieskolan, där situationen är mycket tuffare.

– Den lagda budgeten är utgångspunkten för uppföljningen. Vi har knappt hundra enheter. Bland de hundra finns det just nu ingen som prognostiserar ens det minsta överskott - utan det är noll på väldigt många enheter, säger Mats Olsson, barn- och ungdomschef.

– Vi vet att så exakt faller inte en budget ut efter ett års arbete.

– Ett stort antal av de här enheterna kommer att generera ett litet överskott. De kommer inte att landa på exakt nollan. Det kommer att bidra till att balansera en del av de andra enheter som nu ser att det blir ett underskott. Det är en faktor i sammanhanget, säger Mats Olsson.

Men visst finns det enheter som har en utmanande situation, säger han. Det är skolor där elevtalen gör det svårt att organisera effektivt med fullstora klasser.

Optimalt är cirka 25 elever i varje klass. Ersättningen utgår per elev. En fullmatad skola med 25 elever i varje klass landar oftast på ett nollresultat.

Men har man till exempel 68 elever i en årskurs blir det svårare organisatoriskt.

En annan faktor är strömningar mellan skolor, från kommunal skola till fristående skola, från årskurs fem till årskurs sex, säger Mats Olsson.

Elever med stort stödbehov kan också generera kostnader för skolorna.

Tuffast är situationen för några högstadieskolor som inte fyllt sina klasser. Medan det är välfyllt i centrala Norrköping har ytterområdena, som Vikbolandet och Skärblacka, svårare att fylla sina högstadieskolor.

– Där finns det ingen marknad att agera på. Där är det de elever som finns i närområdet.

– Det vore fel att säga att vi har en prognos tvärsäkert på plussidan. Det är en balansakt, säger Mats Olsson.

Aviserade nya statsbidrag under året kan bidra till möjligheten att klara budgeten.

Något generellt sparbeting läggs inte på förskola och grundskola. Istället jobbar man med att hitta lösningar på de enheter som har det tuffast. Det gäller också att ha is i magen inför nya förutsättningar i höst, med större kullar som kommer underifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om