I tidningarna de senaste veckorna har reformen framstått som en börda – när den tvärtom är en vinst för samhället, menar Kommunal.
Kommunal har reagerat på att det bollas med olika siffror i det politiska samtalet och vill nu ha svar från politikerna om vad själva reformen kostat – och vad som är andra förklaringar till fördyringar sedan reformen infördes den 1 mars.
– Vad är den egentliga siffran för sammanhållen arbetstid – och vad är det övriga eftersom vård och omsorg går med underskott? säger Lena Lundqvist, ordförande i Kommunal Sektion Sydost.
"Det bollas med miljoner, en miljon, 20 miljoner och plötsligt är vi uppe i 46 miljoner som saknas eller har förflyktigats", skriver Lena Lundqvist tillsammans med Maj Karlsson, ordförande i Kommunal Öst, i en debattartikel.
De menar att uppgiften om 46 miljoner kronor är missvisande.
– Det kan inte bara bero på att man infört sammanhållen arbetstid i Norrköpings kommun. Det måste ligga andra poster i det som också har kostat.
– Att det kostar pengar att ta bort delade turer kan inte vara någon nyhet för någon, säger hon.
Men man ska också veta att det har varit en sommar med anställningsstopp i juni, inbeordrad personal och bemanningspool med dyra sjuksköterskor, fortsätter Lena Lundqvist. Kostnader som knappast kan belasta och läggas på reformen med delade turer, menar hon.
"Vård- och omsorgsnämnden i Norrköping får inte ihop pengar för att klara budget. Vad gör opposition och de styrande då? Skyller på en reform som de själva var med och sjösatte för bara några få månader sen. Ett beslut som togs för att avskaffa de så illa omtyckta delade turerna inom vård- och omsorg i Norrköping", skriver de fackliga företrädarna.
Exakt vad det skulle kosta visste ingen, säger Lena Lundqvist som tror att 20 miljoner ligger närmast sanningen om vad det kostat att införa sammanhållen arbetstid inom vård och omsorg. Ingen orimlig siffra för en så stor kommun, och väl använda pengar, menar hon.
– Alla vill vi väl ha glada och nöjda anställda som orkar gå till sina jobb och orkar jobba tills de är 65?
När reformen infördes ökades grundbemanningen. Men för att alla ska få en normal arbetstid menar Kommunal att man nog behöver anställa mer personal. Under hösten fortsätter jobbet med att få bort de långa turer på tolv till fjorton timmar som fortfarande finns kvar.