I nästan ett och ett halvt år var Östra promenaden avstängd för den stora omgörningen som knappast någon kunnat missa. Stora delar av tiden var även Lindövägen uppgrävd nära korsningen Östra promenaden, vilket gjorde att cykelhandlarens kunder hade svårt att ta sig till butiken. Det fanns heller inga parkeringsplatser i närheten. Jacoub Kourkis är övertygad om att det är skälet till att försäljningen rasat, och nu klarar han inte av att betala alla räkningar. Han är uppenbart förtvivlad.
– Jag måste äta och sätta mat på bordet åt barnen. Jag har fått låna 250 000 kronor av banken för att kunna betala hyran till butiken.
Han säger att han kontaktat kommunen om att han behöver ersättning för i alla fall en del av den förlorade inkomsten.
– Men de hjälper mig ingenting.
En annan som också drabbats är Pizzeria Mamma Mia, en bit bort på Lindövägen.
– De har grävt upp här utanför gång på gång. Jag har tappat nästan alla kunder. Det är katastrof, säger ägaren Hussein Aljaee.
I somras fick han heller inte ha sin uteservering uppe på grund av grävningarna alldeles intill huset.
Han säger att han kontaktat Hyresbostäder om en hyressänkning men de har svarat att de inget kan göra. De hänvisar till kommunen, som hittills inte velat hjälpa.
Nu finns det återigen några parkeringsplatser utanför men Hussein Aljaee ser ändå ingen större ljusning.
– Det är jättesvårt att komma tillbaka, det finns så många pizzerior. Vad ska man göra? Jag vill inte gå i konkurs.
Michael Botvidsson, projektledare för omgörningen av Östra promenaden, har varit i kontakt med både ägaren till Sax och sula och herrfrisören Pia Andersson som vi skrev om igår och är medveten om att de haft problem.
– Men vi har alltid sett till att det har gått att gå in till butiken.
Varför grävdes även Lindövägen upp?
– Det är kopplat till Östra promenaden fast det är Nodras arbete, de passade på att förbättra ledningsnätet när det ändå arbetades. Så det är en följdverkan av omgörningen. De hade sitt största arbete utmed det kvarteret, och vi hade också mycket markarbeten där.
De här näringsidkarna vill ha ersättning från kommunen för att de förlorat kunder, vad är kommunens inställning där?
– Vi har ingen inställning utan vi behandlar alla lika, och det går enligt en viss rutin. Det här vet de om. Man måste driva ett skadeståndärende och kräva ersättning.
Även Lilla Coop-butiken på Hantverkaregatan har drabbats hårt när kunderna fick åka en lång omväg för att ta sig dit, och kräver kommunen på ett skadestånd på drygt en miljon kronor. Alla skadeståndskrav hamnar hos stadsjuristen.
– Det ärendet känner jag till och där är vi igång, Michael Botvidsson.
Coop har en koncern bakom sig som driver ärendet, har du förståelse för att det inte är lika lätt för en enskild näringsidkare?
– Det är lika lätt som för de som anmäler att de kört ner i ett potthål, det är i princip samma blankett och den finns på hemsidan. Man fyller i en sida och så är ärendet igång. Det är lätt vill jag påstå.
– Det som är problemet här är att skadeståndslagstiftningen kräver att du ska bevisa skadan och vem som orsakat skadan. Man ska ha varit vårdslös, det vill säga kommunen ska ha varit vårdlös i det här fallet. Det är några saker som ska vara uppfyllda och uppfylls de inte så är det svårt att få ersättning.