Precis som mer traditionella sporter som fotboll, ishockey och volleyboll har nu e-sport fått nationell idrottsprofil på gymnasienivå. Där kan eleverna kombinera sina studier med elitidrott. Ebersteinska gymnasiet är en av tio skolor som är först ut med att erbjuda e-sport som nationell idrottsutbildning (NIU).
– Jättekul. Det var på tiden och är ett tecken på att e-sport rör på sig i rätt riktning, säger Jonas Dahl, e-sportsamordnare på Ebersteinska gymnasiet.
Skolan har haft utbildning i e-sport sedan 2016. Att skolan nu kan ta in elever från hela landet innebär att konkurrensen om platserna ökar.
– Just nu går 35 elever med inriktning på e-sport. Vi vill öka det med tio elever per årskull. Totalt blir det 30 nya platser, så nästan en dubblering, berättar Jonas Dahl.
Första intagning till nya utbildningen är till hösten 2025 och ansökan ska göras under höstterminen 2024.
Under lektionen spelar eleverna olika spel. Men en sak har de gemensamt: Alla är snabba med mus och tangenter. Smattrandet hörs tydligt när de går in i sina världar.
Även om de elever som redan deltar i e-sportinriktningen inte påverkas av nya intagningen, har de sin bild klar.
– Det är mycket bra. Konkurrensen om bra spelare blir högre. Det gör att vi kan få fram bättre spelare i framtiden, säger Filip Karlsson, som går tekniska programmet kombinerat med e-sport.
Han spelar Counterstrike och vill utvecklas i det spelet.
– Det är inte bara mycket tid på spelande i utbildningen. Det är teori, fysisk och psykisk hälsa, precis som inom traditionella sporter, berättar Filip Karlsson.
Elliott Tränk går även han tekniska programmet i kombination med e-sport.
– Om skolan får in fler och bättre spelare kan man vinna fler tävlingar. Det kan ge skolan ett rykte om att få fram duktiga spelare, förklarar han.
På Ebersteinska är det fyra spel som man främst inriktar sig på: Counterstrike, League of Legends, Robotleague och Valorant.
– Vissa spel minskar i popularitet. Vad har haft Fifa, men det dalade och vi tog bort det. Men spel vi tagit bort kan vi ta in igen, berättar Jonas Dahl.
Filip Karlsson tycker han har blivit en bättre spelare tack vare utbildningen.
– Målet är att bli bäst. Jag vet inte om det är realistiskt eller rimligt. Men når jag inte det så hoppas jag kunna försörja mig på att spela. Det är jag redan på god väg att göra, säger han.