Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dyster bild av socialens ekonomi

Anmälningar om att barn far illa har ökat med 40 procent. Bostadslöshet. Oro för ökade behov på grund av spicemissbruk.

NORRKÖPING2014-11-13 12:52

Den ekonomiska prognosen för socialnämnden pekar på ett underskott på 25 miljoner kronor för 2014.

Orsak: höga kostnader för externt köpt vård på grund av ökade behov.

En omorganisation har styrt om i riktning mot att fler än tidigare ska få hjälp på hemmaplan i socialkontorets egna verksamheter, vilket minskar kostnaderna.

Men samtidigt har inflödet av anmälningar och krav på utredningar ökat behovet av insatser vilket ökat kostnaderna, något som är en nationell trend.

– Det är en tuff tid för oss just nu, men vi delar det med andra kommuner, säger Karl Gudmundsson, socialdirektör i Norrköping.

Bostadsbristen, droganvändandet och bristen på familjehem ökar också kostnaden.

Socialnämnden arbetar för att bygga ut öppenvården, ungdomsboende, verksamhetslägenheter och öka rekryteringen av familjehem.

Anmälningarna till socialkontoret om oro för att barn och unga far illa har ökat med 40 procent det senaste året. Det har inneburit fler insatser som är kostsamma för socialkontoret.

Utvecklingen ser likadan ut för stora delar av Sverige, För att utreda de bakomliggande orsakerna har socialkontoret påbörjat ett samarbete med Linköpings kommun och Västerås stad. Resultatet av samarbetet ska presenteras i början av 2015.

– Vi kan lära av varandra. Vi känner oss inte ensamma i det här, säger Karl Gudmundsson.

Den 1 oktober i år skärptes kommuners ansvar att ingripa när ett barn misstänks ha blivit utsatt för våld eller bevittnat våld. Något som också kan öka kommunens kostnader för insatser.

Det finns även en oro för ökade behov på grund av utvecklingen av missbruket av drogen spice. Norrköping har ännu inte ha haft något fall av den livsfarliga variant man sett i andra svenska städer. Vilka kostnader en snabb negativ utveckling kan leda till är svårt att uppskatta, men en institutionsplacering kostar cirka 1,5 miljoner kronor per år.

De senaste månaderna har LVM-anmälningarna för vuxna ökat kraftigt. Bostadslöshet i kombination med blandmissbruk, där MDPV och andra nätdroger ingår, har gjort att fler behövt behandling.

Bostadsbristen har blivit en allt tydligare faktor som påverkar socialnämndens kostnader. Den riskerar att göra externa placeringar längre än nödvändigt då boendet på hemmaplan inte är löst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om