Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dyrare med tågprojekt

Enligt en rapport ökar kostnaderna för höghastighetstågssatsningen – där Ostlänken ingår – med nära 90 miljarder kronor.

Kommunalråd. Lars Stjernkvist (S) är inte särskilt orolig för fördyringarna vad gäller Ostlänken.

Kommunalråd. Lars Stjernkvist (S) är inte särskilt orolig för fördyringarna vad gäller Ostlänken.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2015-12-04 20:00

Det var på fredagen som siffror ur en ny rapport från Trafikverket presenterades i DN angående kostnaden för satsningen på höghastighetståg i Sverige – en satsning där Ostlänken är en del. Där framkom att hela satsningen blir 90 miljarder dyrare än beräknat – från 170 till 256 miljarder kronor. I artikeln uttrycks oro över finansieringen där det redan tidigare funnits osäkerheter.

Ostlänken är alltså ett av de projekt som ingår i denna satsning – ett projekt som bedöms som oerhört viktigt för regionen. Men Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande ser inte fördyringen som ett större hot.

– Jag hyser inte oro för själva projektet, däremot kan jag känna viss oro för tidsplanen, säger Lars Stjernkvist som tror att förseningar främst kan drabba sträckningen söder om Linköping.

– Ostlänken har kommit längre i planeringen och här vet vi betydligt mer om kostnaderna så vad gäller just sträckan Järna-Linköping känner jag mig ganska trygg.

Den kostnadsberäkning som finns tillgänglig för enbart Ostlänken är 35 miljarder kronor.

– Den siffran är betydligt bättre underbyggd än för sträckan söder om Linköping även om det säkert blir en viss fördyring här också. Men Ostlänken är den enda delen som är inlagd i plan och skälet är att denna sträcka bär sig samhällsekonomiskt eftersom vår region är så tättbebyggd med mycket regional trafik, säger Lars Stjernkvist.

De reella förhandlingarna om projektet mellan alla berörda kommuner och Trafikverket börjar den 1 februari 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om