Dyrare för kommunen att förbereda för nya returpunkten

Kommunens kostnader för att möjliggöra den nya returpunkten genom infrastruktur och annat ökar från 12 miljoner kronor till 15 miljoner kronor. Det är framför allt kostnaderna för utbyggnad av allmän plats som ökar, på grund av ökade materialpriser.

Platsen för den blivande returpunkten Nodra Park: mellan Sjötullsgatan och Lindövägen. Högre materialpriser gör det tre miljoner dyrare för kommunen att förbereda med gator och annat.

Platsen för den blivande returpunkten Nodra Park: mellan Sjötullsgatan och Lindövägen. Högre materialpriser gör det tre miljoner dyrare för kommunen att förbereda med gator och annat.

Foto: Norrköpings kommun

Norrköping2023-03-18 06:45

Den tidigare kalkylen uppskattade samhällsbyggnadskontorets kostnader för att möjliggöra den nya returpunkten vid Lindövägen till 12 miljoner kronor, något som nu höjts till 15 miljoner kronor, en ökning med tre miljoner.

Det är framför allt utbyggnaden av allmän plats, gator, som blivit dyrare, på grund av ökade materialpriser. Här landar kostnaden på 13 miljoner kronor. Till det kommer markmiljö, VA-arbeten och övrigt. Totalt 15 miljoner kronor, något som redovisas som ett underskott i exploateringsbudgeten.

Samtidigt är det så att det här är tänkt att vara en tomträtt som kommer att ge en årlig intäkt till kommunen. 

– Vi gör åtgärder på allmän plats för att möjliggöra en exploatering, som sedan ska generera en intäkt till kommunen. I det här fallet hamnar den intäkten inte på exploateringsbudgeten, utan den hamnar på ett annat konto. Därför ser det ut att vara ett rejält minus, men i praktiken är det inte det, utan det kommer in årliga intäkter via tomträttsavgäld framöver, säger Henrik Haugness, enhetschef exploatering.

undefined
Platsen för den blivande returpunkten Nodra Park: mellan Sjötullsgatan och Lindövägen. Högre materialpriser gör det tre miljoner dyrare för kommunen att förbereda med gator och annat.

Mellan samhällsbyggnadskontoret och Nodra AB har ett optionsavtal tecknats, med ensamrätt för bolaget att teckna tomträttskontrakt för de aktuella kvarteren.

För att tillgängliggöra området behövs infrastruktur och man behöver separera infartsväg för kunder och tunga transporter. Utbyggnad av allmän plats pågår. På grund av främst höjda materialpriser måste den ekonomiska ramen revideras.

På området finns också en tidigare deponi, vilket fört med sig flera markmiljö- och riskutredningar. 

undefined
Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

– Vi räknar med att totalen av våra projekt ska gå plus minus noll, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Returpunkten ska hålla i kanske 50 år, och i det perspektivet är 15 miljoner i den kommunala budgeten ganska lite, menar han, och talar också om samhällsnyttan med en returpunkt, en samhällsfunktion man inte kan vara utan.

undefined
"Vi är i fasen att vi söker miljötillstånd nu och det är en lång process", säger Henrik Peterson, vd Nodra.

Det är det kommunala bolaget Nodra som ska stå för kostnaderna att uppföra den nya returpunkten, då anläggningen kommer att vara Nodras. Hur mycket det kommer att kosta och när returpunkten kan bli verklighet kan inte Henrik Peterson, vd vid Nodra, svara på i dag.

– Vi är inte riktigt där än. Vi är i fasen att vi söker miljötillstånd nu och det är en lång process, ett till två år. Det är länsstyrelsen som är tillståndsmyndighet till en sådan anläggning, säger Henrik Peterson.

– När vi har fått tillstånd går vi vidare med projektering och närmare detaljer kring hur vi tänker oss att bygga. 

undefined
Den tillfälliga returpunkten vid Fiskebyvägen ser ut att bli kvar i flera år.

Den tillfälliga returpunkten vid Fiskebyvägen är Nodra och kunderna nöjda med, vilket gör att det inte är någon brådska med att flytta.

– Anledningen till att vi behöver flytta därifrån är att man tänkt sig att den delen av stan ska vara något annat än verksamheter som en returpunkt. Vi tänker att startskottet för vår investering i en ny returpunkt är när vi behöver flytta från den nuvarande anläggningen, säger Henrik Peterson.

– Bolaget Nodra gör sig redo för att kunna flytta genom att ha alla tillstånd och bygglov på plats men vi vill använda vår anläggning på Fiskebyvägen och den investering vi gjort där så länge vi kan.

Den nya anläggningen vid Lindövägen får en större yta för både återvinning och återbruk.

Fakta

Returpunkten vid Stohagsgatan lades ned för att lämna plats för utbyggnad av buss- och spårvagnsverkstaden. 

Det blev folkstorm när det under några sommarmånader inte fanns någon returpunkt i centrala stan. 

Den tillfälliga returpunkt som sedan öppnade vid Fiskebyvägen kostade 21 miljoner istället för tio på grund av sanering av förorenad mark, parkslide och asfaltering av större ytor.

Lokaliseringen av den nya stora och moderna Nodra Park till Lindövägen drar ut på tiden, oklart hur många år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!