Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dyker vid piren i Lindö

Nylagd is, två grader i vattnet och snålblåst. Den här veckan var ”måndagsövningen” lite speciell för räddningstjänstens dykare.

Nyss uppkommen. Dykaren Pelle Wesström.

Nyss uppkommen. Dykaren Pelle Wesström.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2016-01-06 12:00

Uppe på land vid piren i Lindö Småbåtshamn står två dykskötare med varsin lina, som försvinner ner i vattnet. I sina headset pratar de med dykarna som befinner sig ett par meter under isen, som nyss lagt sig. Varje måndag övar räddningstjänsten i vattnet för att hålla sig ajour.

Rätt som det är spricker isen och upp kommer dykaren Pelle Wesström.

– Vi måste dyka en gång i månaden, säger han när han fått av sig utrustningen och fått på sig kläder.

Det ser kallt ut?

– Ja, men det är nog varmare i vattnet än här uppe på land. Men då menar jag inte att det är varmt därnere. Det blir ganska kallt runt handlederna, säger han.

Mats Eckerbrandh är en av dykskötarna uppe på land. Han berättar hur han styr arbetet ovan ytan.

– Det är ju jag som ser allt här uppifrån och styr dykaren att söka av området, och mot det heta området, exemplifierar han.

Måndagens dyk var speciellt med tanke på kylan. Minus nio i luften och blåst.

– Det är kallt både i luften och i vattnet. Det kräver en annan säkerhet när det är is och vi dyker i slutna rum, förklarar styrkeledaren Rickard Gough, som leder dagens övning.

I snitt åker räddningstjänsten i Norrköping på 15 larm per år där dyk ingår. Att hålla igång dykkunskaperna, oavsett om det är sommar eller vinter, är därför viktigt. I måndags låg en ganska tunn is. Är den tjockare berättar dykaren Linus Svensson att de ibland övar genom att göra upp ett hål i isen.

– Då är det lite annat, när man vet att man bara har ett hål att komma upp i. Och ligger det snö på isen blir det dessutom alldeles svart därnere, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om