Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Du bor i Sveriges farligaste kommun

Norrköping är Sveriges farligaste kommun, visar en färsk riskanalys. Flera riskföretag finns här och antalet vardagsolyckor är fler än i andra kommuner. Men trots de stora riskerna väljer Norrköpings kommun att satsa mindre än andra kommuner på räddningstjänst och förebyggande arbete.

Vardagsolyckorna ökar och mest trafikolyckor och brand i bostad.
ARKIVBILD: ROBERT SVENSSON

Vardagsolyckorna ökar och mest trafikolyckor och brand i bostad. ARKIVBILD: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-12-11 06:00
Risken för stora olyckor med allvarliga konsekvenser för både människors liv och miljön är störst i Norrköping. Och det är flera orsaker som ligger bakom. En orsak är att flera företag hanterar farliga ämnen och transporterna till och från industrierna går genom tättbebyggt område. Norrköpings kommun har sammanlagt 18 så kallade Sevesoföretag, det är företag som hanterar en viss mängd farliga ämnen, och ytterligare andra företag som räddningstjänsten bedömer som riskfyllda.
- Även de företag som hanterar mindre mängder av de här farliga ämnena måste ses som riskfyllda, som till exempel flygplatsen. Skulle det hända en olycka i samband med flygplatsen skulle den drabba många människor trots att de inte hanterar de här farliga ämnena. Start och landning sker över Norrköpings tätort, säger Ulf Lago, chef för den förebyggande avdelningen på Norrköpings brandförsvar och projektledare för kommunens riskanalys.
Trots den höga riskfaktorn har Norrköpings kommun en av de lägsta kostnaderna för räddningstjänst och förebyggande arbete per 1 000 invånare. Det handlar om att de väljer att satsa mindre pengar än andra kommuner på just räddningstjänst och förebyggande arbete.
- Vi ligger lågt vad gäller hur mycket norrköpingsborna betalar för räddningstjänst och det förebyggande arbetet, men på räddningstjänsten har vi inte minst bemanning jämfört med andra kommuner i samma storlek, säger Ulf Lago.
Norrköpingsborna betalar något lägre än vad svenskarna i genomsnitt betalar, drygt 400 kronor jämfört med 450 som är genomsnittskostnaden.

Lokalt placerade
Många av de riskbedömda företagen är belägna i tättbebyggda områden. Skärblacka bruk i Skärblacka och FHP, gamla Wettex på Hospitalsgatan och Tegelängsgatan är två sådana exempel.
- Förr när fabrikerna byggdes skulle man bo nära arbetsplatsen och därför är samhället uppbyggt så här. Idag skulle man inte placera fabrikerna så centralt som vissa ligger idag, säger Ulf Lago och säger att det runt de centralt förlagda industrierna är farligast.
- Men där har vi bara haft småincidenter. Någon stor olycka har inte hänt i samband med de här företagen utan de flesta utryckningar sker i samband med så kallade vardagsolyckor.

Vardagsolyckor ökar
Trafikolyckor och brand i bostad inträffar mycket oftare än olyckor i samband med de riskbedömda företagen. Per år har Norrköping drygt 40 fler bostadsbränder än andra kommuner i Sverige. Och antalet vardagsolyckor ökar. Trafikolyckor och brand i bostad har ökat under åren 1996 fram till 2003.
För området runt Vikbolandet och Åby dominerar trafikolyckorna olycksbilden. I Hageby och Nordantill är det antalet bränder som dominerar medan det för Östantill är trafikolyckor på Östra promenaden.
- För Åby är det E4:an och väg 55, Katrineholmsvägen, som drar upp statistiken. På och avfarterna där är riskfyllda, medan Vikbolandet har hela väg 209 som är mycket riskfylld, säger Ulf Lago.

Fyra har dött
Högst antal skadepoäng, ju allvarligare skada desto högre poäng, har däremot Skärblackas område, med vägen mellan E4:an och Skärblacka. Där har fyra människor omkommit i trafikolyckor medan det på E4:an varit 145 räddningsinsatser och en person som omkommit under de senaste sju åren.
- Personskadorna vid olyckor är för oss på räddningstjänsten en lekmannabedömning. De personer som för oss verkar vara lindrigt skadade kan sedan avlida på sjukhuset av ine skador. Så våra siffror är en underskattning, i själva verket är det nog värre, avslutar Ulf Lago.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om