Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Drivfjädern till allt liv, och vädret

NORRKÖPING2012-04-10 13:10

Att solens strålning är nödvändig för att liv ska existera på jorden vet de flesta, men det är också solens strålning som är den bakomliggande orsaken till det vi upplever som väder. Varje sekund strålar solen ut ofattbara mängder energi men endast en liten del av denna når jorden. Den mängd energi som jorden tar emot varierar med latituden. Ekvatorområdet tar emot ca. 3 gånger mer energi än polarområdena och det är just denna ojämna instrålning som är själva motorn i vädermaskineriet. Hadleycirkulationen mellan ekvatorn och lat 30 med mycket regn och regnskogsområden vi ekvatorn och torrt och ökenområden vid lat 30 samt västvindsbältet vid våra breddgrader med de typiska vandrande lågtrycken är exempel på hur jorden försöker utjämna energifördelningen genom att transportera värme från ekvatorn mot polerna. Men det är inte bara den ojämnt fördelade instrålningen som gör att vädret ser ut som det gör. Jordens rotation och den ojämna fördelningen av land och hav är också viktiga faktorer. Om jordytan hade varit homogen och jorden inte hade roterat kanske vi skulle haft något liknade en sjöbriscirkulation över hela norra halvklotet då den varma luften vid ekvatorn hade stigit och fyllts på med kall luft från Arktis medan varm luft hade strömmat från ekvatorn norrut i högre skikt.

Meteorolog

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om