Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Doris kopplar av med tomtar

FINSPÅNG
Inför julen varje år gör Doris Carlsson tomtar i keramik. Vilket år hon gjort en viss går att se på luvan, det är dess utseende som varieras från år till år.
- Det är roligt och avkopplande att göra dem, säger Doris Carlsson.

Doris Carlsson i Finspång tycker om att tillverka tomtar  i varierande form. Det finns gott om olika varianter i hennes hem.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Doris Carlsson i Finspång tycker om att tillverka tomtar i varierande form. Det finns gott om olika varianter i hennes hem. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Norrköping2001-12-24 00:00
Redan ute på tomten hos Doris Carlsson hälsar oss en tomte välkommen. Väl inne i huset finns det gott om dem också. Det är några dagar kvar till julafton och Doris har precis plockat fram alla sina tomtar.
I ett litet rött skåp står små tomtar i keramik. På varje hylla står ett årtal skrivet. Tittar man en stund ser man att luvorna ser olika ut beroende på vilket år de är gjorda.

<b>På marknad</b>
- Jag ändrar luvorna lite grann för varje år, berättar Doris Carlsson.
Vissa luvor har tofs, andra inte, någon har kant en annan är utan.
Doris Carlsson har sysslat med keramik sedan 1976, men det var först 1996 som hon började göra tomtar i keramik.
- Jag fick idén från en liten tomte som en väninna till mig hade och sedan har jag utvecklat den till min tomte, berättar Doris Carlsson.

<b>På marknaden</b>
I samband med detta fick hon också en förfrågan om att medverka vid en julmarknad i Risinge och då skulle det passa utmärkt med tomtar. Sedan dess har Doris varit med varje år på julmarknaden i Torstorp och sedan förra året i Centrumgallerian för att sälja sina keramiktomtar.
- Det finns de som har börjat samla på mina tomtar och det ger mig inspiration, säger Doris Carlsson.
Sedan 1978 har hon varit cirkelledare för en keramikkurs på ABF och det är där hon bränner sina keramiktomtar, men tillverkar dem det gör hon hemma.
När hon har format dem och skapat en tomte bränner hon den först en gång innan hon glaserar den för att sedan bränna den igen.
- Man måste ha lite tid. När man har börjat måste man göra klart dem. Det är lite pilligt, säger Doris Carlsson.
- Det är avkopplande att göra dem. Det är roligt och tomtar är snälla och godmodiga, men jag kan inte säga att jag har något speciellt förhållande till tomtar och att det var så det började, men nu har det blivit en tradition att göra dem, fortsätter hon.

<b>Tradition</b>
En tradition har det också blivit att Doris och hennes man tillsammans med ett annat par träffas inför julen varje år för att göra tomtar tillsammans.
- Då köper vi halvfabrikat och gör lite olika tomtar. Då är det inte keramik, säger Doris Carlsson.
Det har blivit några tomtar genom åren, det finns fantastiskt många varianter av tomtar i hemmet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om