Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

DO vill väcka facket

I onsdags var DO, diskrimineringsombudsmannen, Katri Linna på besök i Norrköping. Syftet var att uppmärksamma arbetsgivare och fack på hur man förebygger diskriminering i arbetslivet.

DO tycker det är viktigt att diskutera var gränsen ska dras. "Det är faktiskt inte okej med kränkande skämt och pinupp-bilder på arbetsplatsen" säger DO Katri Linna.

DO tycker det är viktigt att diskutera var gränsen ska dras. "Det är faktiskt inte okej med kränkande skämt och pinupp-bilder på arbetsplatsen" säger DO Katri Linna.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2008-03-14 03:00
Under onsdagen hölls föreläsningar som väckte frågor som "Hur långt kan man dra ett skämt innan det övergår i diskriminering?" och "Finns det laglig diskriminering?" Frågorna diskuterades av deltagarna som var inbjudna till seminariet på Arbetets museum i Norrköping. - Visst finns det laglig diskriminering, svarade Paula Jonsson representant från DO. Går jag på krogen och vill ha med mig någon hem väljer jag den som är snyggast, då diskriminerar jag egentligen alla andra."Helt oslagbar"
Men de fall som DO och Byrån mot diskriminering, som är en ideell organisation med lokalkontor i Norrköping, stöter på är mycket allvarligare.- Jag jobbar med etnisk och religös diskriminering, förklarar DO Katri Linna. DO och Byrån mot diskriminering är egentligen inte direkt kopplade till varandra men de har ett samarbete.- Deras verksamhet är helt oslagbar när det gäller närhet och lokalkunskap, säger Katri Linna.DO i sin tur tar ofta de mer allvarliga fallen.Civilkurage
Syftet med seminarieturnén som åker till sammanlagt fyra städer är att få facket att ha en mer aktiv närvaro på arbetsplatsen vad det gäller diskriminering.- Det gäller att alla har civilkurage, att man vågar fånga upp främlingsfientliga tonlägen under fikarasten, säger Katri Linna.Hon framhåller att även om facket tar en stor roll i arbetet förminskar det inte arbetsgivarens ansvar. Ett tips från DO till både arbetsgivare och arbetskollegor är att sätta ribban högt när det gäller skämt om invandrare och kvinnor.- Då behöver det aldrig gå så långt att någon känner sig kränkt, säger hon.Det långsiktiga målet med att väcka facket i diskrimineringsfrågor är att frågorna ska ingå i kollektivavtal istället för i policydokument.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om