Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

DNA vapen mot tjuvarna

Med ett ökande antal bostadsinbrott i länet lanseras nu en ny metod för att förebygga brott. DNA-märkning kan ha en avskräckande effekt och förenkla identifiering av tjuvgodset.

Ny metod. DNA-märkning av stöldbegärliga ting i hemmet kan vara ett sätt att få ner villainbrotten.

Ny metod. DNA-märkning av stöldbegärliga ting i hemmet kan vara ett sätt att få ner villainbrotten.

Foto: Anders Törnström

NORRKÖPING2016-01-10 07:30

Folkbladet har tidigare skrivit om det ökande antalet bostadsinbrott i Norrköpingstrakten och även i övriga länet den senaste tiden. Polisen har gått ut med en önskan om att få in tips och vittnesuppgifter för att stävja utvecklingen och även försäkringsbolagen ser problematiken i och med att ersättningsnivåerna ökar.

Detta har gjort att man tittat sig om efter alternativ för att avskräcka tjuvar och försvåra hanteringen av stöldgods. Det senaste i denna utveckling är DNA-märkning, en metod tänkt att både avskräcka och göra det svårare att sälja vidare.

– Man kan beställa dessa märkningssatser via Stöldskyddsföreningen och en sats räcker till ganska stort antal föremål om de inte är för stora, säger Helena Lövgren, pressansvarig på Länsförsäkringar Östgöta som tillägger att en sådan sats kostar upp mot 800 kronor.

Det är inte speciellt komplicerat att DNA-märka de grejor man är extra rädd om.

– Det är väldigt enkelt att pensla på lösningen på stöldbegärliga saker som datorer, mobiltelefoner, tavlor och annat, säger Patrick Petersson, skadereglerare på Länsförsäkringar Östgöta.

– Varje flaska har en unik DNA-profil som registreras på dig. Märkningen är nästan omöjlig att ta bort och kan hittas av polisen med hjälp av en UV-lampa, om du skulle bli bestulen.

Det är också viktigt att på olika sätt uppmärksamma potentiella tjuvar att man har DNA-märkt sina prylar. Detta görs genom varningsdekaler på fönster, dörrar och olika föremål, något som också fungerar avskräckande eftersom det är svårt att sälja stöldmärkta grejor vidare. Föremålens ägare är nämligen registrerade i både nationella och internationella register.

– Det har en avskräckande effekt eftersom risken blir större att polisen kommer åt det i nästa led. För oss som försäkringsbolag är det här viktigt och vi kan tänka oss att gå in och sponsra för att fler ska använda sig av det. Vi ser ett växande problem med villainbrott och kan vi få ner antalet stölder kan vi också hålla ner försäkringspremierna, säger Patrick Petersson.

Länsförsäkringar Östgöta rekommenderar att fler går samman och DNA-märker i områden för att minska inbrottsrisken.

– Både företag och privatpersoner kan DNA-märka stöldbegärlig egendom. På kort sikt minskas den egna risken, men även den gemensamma genom att området i stort har mindre att erbjuda kriminella, säger Patrick Petersson.

Tips mot inbrott

Ha bra kontakt med dina grannar och var uppmärksam på personer och bilar som du inte känner igen i grannskapet.

Om någon är bortrest: använd dig av ljusautomatik, hjälp varandra med posten, flytta om saker i trädgården och kanske parkera en extra bil på uppfarten.

Belysning runt huset är viktigt – ingen ska kunna röra sig nära huset i mörker.

Installera larm kopplat till en larmcentral. Om larmet går blir det en åtgärd och ljudet är obekvämt för tjuven.

Se till att du har bra lås på dörrar och fönster.

Källa: Länsförsäkringar Östgöta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om