En svart bil med blå diplomarskyltar kör upp framför Östgötaportens entre på tisdagsmorgonen. Därinne väntar landshövdingen Carl-Fredrik Graf och flera andra från länsstyrelsen på den estniska ambassadören Merle Pajula med entourage som denna dag ska besöka Norrköping samt Söderköping för att senare bege sig även till Linköping.
Men först på listan står Östgötaporten och nedför trappan kommer entrepenören och IFK-ordföranden Peter Hunt och tar emot – han hälsar på var och en på estniska innan färden går tillbaks uppför trapporna för en dragning av den affärsverksamhet han under många år byggt upp i Estland men också om den klubb han tagit till sitt hjärta: IFK Norrköping. På plats finns också IFK:s manager Jens Gustafsson som är tillbaka från måndagens bortamatch från Elfsborg (slutade 0-0).
Peter Hunt berättar att han är född i Norrköping av estniska föräldrar och går sedan igenom hur affärsverksamheten började 1993 med att han sålde råmaterial från Asien till baltiska textilföretag. Det har sedan växt under åren: framförallt företaget Wendre med huvudkontoret i Pärnu,Estland som tillverkar hemtextil.
– Vi arbetar nu på att etablera en flyglinje mellan Norrköping och Pärnu och hoppas att den kan starta 2020, säger Peter Hunt som tillägger att man planerar för fler investeringar i Estland innan han går över till den klubb han nu varit involverad i under elva år.
Efteråt får Folkbladet chans att prata med Merle Pajula och det visar sig att hon besökt Norrköping och kommunföreträdare för några år sedan. Hon menar att entrepenörer som Peter Hunt har varit viktiga för Estlands utveckling och att landet numera har väsentliga handelsförbindelser med Sverige – och Östergötland.
– De baltiska länderna fick sin frihet från Sovjetunionen 1991 och redan 1993 började Peter Hunt göra affärer med Estland. Han hade modet att ta en risk och det hjälpte till att knyta Estland till resten av världen, förklarar Merle Pajula.
Ekonomin i Estland var inte bra vid den tiden men efter att man gick med i EU 2004 förbättrades den – dock drabbades man hårt av finanskrisen 2007 men efter det har kurvorna vänt uppåt igen.
– Men nu växer ekonomin med några procent per år så jag ser positivt på framtiden, säger Merle Pajula som tror att det finns potential för bland annat turism i Estland – hon nämner bland annat den starka spa-tradition som finns i landet.
Sedan har det blivit dags för Merle Pajula att göra sig redo för färd till nästa anhalt: nämligen Scandic Strömmen. Hon kommer också att hälsa på ett företag i Söderköping och sedan färdas till Linköpings stadsbibliotek för att inviga utställningen "100 years of Estonian history" innan tisdagen kan läggas till handlingarna.
Merle Pajula har varit ambassadör i Sverige sedan 2015 och har innan dess tjänstgjort vid Estlands ambassad i helsingfors samt som FN-ambassadör i New York.