Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dialog är bättre än bestraffning

Kvarsittning för gymnasieelever, avstängning av elever och rätt att tvångsförflytta problemelever - det är några av punkterna i skolminister Jan Björklunds förslag till ny och strängare skollag som presenteras i sin helhet nästa vecka.
Men på Norrköpings gymnasieskolor förespråkar man andra lösningar för att få arbetsro och trygghet i skolan.
- Man når eleverna bättre genom dialog än bestraffning, säger Lars Blomgren, rektor på De Geergymnasiet.

"Kvarsittning är lite att gå tillbaka till det gamla", tycker Jennifer Benckert, elev och styrelseordförande på De Geergymnasiet. Men andra av skolministerns nya förslag är hon mer positiv till.

"Kvarsittning är lite att gå tillbaka till det gamla", tycker Jennifer Benckert, elev och styrelseordförande på De Geergymnasiet. Men andra av skolministerns nya förslag är hon mer positiv till.

Foto:

Norrköping2006-10-27 06:00
Nästa vecka lägger skolminister Jan Björklund fram ett förslag till ny skollag. En bärande tanke bakom förslaget är att lärarna ska ges större och tydligare befogenheter.
En punkt som redan presenterats är att lärarna även på gymnasiet ska ha rätt att ge elever kvarsittning för dåligt uppförande.

En återgång
- Kvarsittning känns som en återgång till det som var, tycker Åke Johansson, rektor för Ebersteinska gymnasiet.
Där har man i dag ett system med ett slags frivillig kvarsittning.
- Om det visar sig att en elev har missat för mycket och har svårt att följa med har vi möjlighet att erbjuda eleven att läsa om kursen. Men vi erbjuder det som en förmån och därför kan vi motivera eleverna på ett bra sätt. Hos oss fungerar det systemet bra, säger han.
Också Lars Blomgren, rektor för De Geergymnasiet, ställer sig tveksam till förslaget om kvarsittning.

Fel sätt
- Personligen tycker jag det är fel sätt att tackla problemen. Och jag har svårt att tänka mig att behandla mina elever på det sättet, säger han.
- På gymnasieskolan ska ju eleverna ta eget ansvar. På något vis tar man ifrån eleverna det egna ansvaret genom att straffa dem, tycker Per Anders Jarlborg, rektor på Kungsgårdsgymnasiet.

Förtroende och dialog
Flera av rektorerna framhåller vikten av att ha en dialog med eleverna.
- Av de elever som slirar är det många som saknar mål med sina studier. Då behöver man ta ett resonemang om studierna och framtiden. Och när man har arbetat upp en personlig relation så är det lättare att bli tuff och ställa krav. Men man måste bygga upp förtroende först, säger Per Anders Jarlborg.
- Man når eleverna bättre genom dialog än med bestraffning, konstaterar Lars Blomgren.
I den nya strängare skollagen föreslås också att lärare ska ha möjlighet att stänga av elever för längre tid än två veckor, eller förflytta elever mot deras egen och föräldrarnas vilja.

Sista åtgärd
- Det kan vara bra att förfoga över de möjligheterna. Men det är inget att ta till som rutinåtgärder. Och att flytta en elev är något man bör ta till som sista dramatisk åtgärd när andra möjligheter är uttömda, menar Lars Blomgren.
Jennifer Benckert är andraårselev på De Geergymnasiet. Sedan skolan på prov införde elevmajoritet i styrelsen i höstas är hon också skolans ordförande. Hon är positiv till möjligheten att tvångsförflytta elever.
- Om människor känner sig hotade eller mobbade och personen ifråga vägrar förflytta sig, så är det bra att ha den möjligheten. Vi har haft några sådana fall på skolan, berättar hon.

Rädda lärare
Att lärarna får ökade befogenheter är också bra, tycker hon.
- Många lärare är rädda för att bli anmälda idag. De vet inte hur de ska tackla problem, för de kan få skit om de försöker gå emellan. Det är bra om reglerna blir tydligare, säger hon.
Förslaget om kvarsittning är hon dock mera kluven inför.
- Att använda skolan som straff känns lite gammalmodigt. Skolan ska ju vara något positivt att gå till. Något roligt att se tillbaka på i livet.
Fakta/Björklunds förslag till skollag
Mp3-spelare och mobiltelefoner som stör under lektionstid ska kunna beslagtas, förslag som fanns med också i den förra regeringens skollagsförslag.
Kvarsittning införs även i gymnasieskolan, vilket tidigare varit förbjudet då gymnasieskolan är frivillig.
Utvisning från lektioner i grundskolan och gymnasieskolan ska kunna göras.
Skriftliga varningar ska kunna skickas hem.
Elever ska kunna tvångsflyttas från skolan.
Grundskoleelever ska kunna stängas av i två veckor, vilket strider mot gällande lag. Gymnasister ska kunna stängas av helt.
Skolk skrivs in i betygen.
(TT)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om