Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Diakon läxar upp ministern

De rättigheter som gäller enligt internationella uppgörelser om att familjer som flyr krig och splittras ska få återförenas gäller i praktiken inte längre för personer som flytt från Somalia till Sverige. Det vill Lena Sjöberg, diakon i S:t Olofs församling, uppmärksamma i ett brev till regeringen.

Diakon Lena Sjöberg uppmanar regeringen att ändra regelverket så att somaliska barn kan återförenas med sina föräldrar i Sverige.

Diakon Lena Sjöberg uppmanar regeringen att ändra regelverket så att somaliska barn kan återförenas med sina föräldrar i Sverige.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2011-06-29 03:00

För ungefär ett år sedan ändrades praxis vad gäller dokument och handlingar som styrker asylsökandes identitet.

Tidigare omfattades personer som inte kunde styrka sin identitet med godkända dokument, men som kom från ett krigsdrabbat land, av en undantagsregel som ändå gav dem möjlighet till uppehållstillstånd. Denna undantagsregel togs bort förra året. Detta har drabbat asylsökande somalier hårt, eftersom deras id-handlingar anses otillräckliga av Migrationsverket.

"Moment 22"
- Det innebär att familjer som splittras, och där barnen fortfarande befinner sig i Somalia, inte kan återförenas. De befinner sig i ett moment 22. Det finns ingen chans för föräldrarna i Sverige eller barnen i Somalia att få tag på papper som styrker att de är släkt, säger Lena Sjöberg, diakon i S:t Olofs församling, som i ett brev till migrationsminister Tobias Billström (M) uppmanar regeringen att rätta till det hela.

- Om Sverige menar något med att man har undertecknat FN:s deklaration om barns rättigheter så ser jag ingen annan lösning än att man ändrar reglerna så att barn kan återförenas med sina föräldrar i Sverige, säger hon.

"Genant för Sverige"
Idag avslås nästan alla ansökningar om familjeanknytning från somaliska barn. Somalia har ingen fungerande stadsapparat och det är omöjligt att få tag på id-handlingar som godkänns av Migrationsverket.

- Det här är genant för Sverige och vad jag vet så pågår ett arbete med att se över reglerna. Men för de barn som drabbas så finns inte så mycket tid, säger Lena Sjöberg.

Sverige har skrivit på barnkonventionen - FN:s konvention om barns rättigheter.

När Migrationsverket nekar barn att återförenas med sina föräldrar i Sverige på grund av otillräckliga id-handlingar bryter vi mot tre artiklar i barnkonventionen.

Artikel 3: som säger att barnets bästa ska råda i varje beslut som rör barn.

Artikel 9: som säger att barn har rätt att växa upp tillsammans med sina föräldrar.

Artikel 22: som säger att barn som tvingas fly ska få hjälp att återförenas med sin familj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om