För ungefär ett år sedan ändrades praxis vad gäller dokument och handlingar som styrker asylsökandes identitet.
Tidigare omfattades personer som inte kunde styrka sin identitet med godkända dokument, men som kom från ett krigsdrabbat land, av en undantagsregel som ändå gav dem möjlighet till uppehållstillstånd. Denna undantagsregel togs bort förra året. Detta har drabbat asylsökande somalier hårt, eftersom deras id-handlingar anses otillräckliga av Migrationsverket.
"Moment 22"
- Det innebär att familjer som splittras, och där barnen fortfarande befinner sig i Somalia, inte kan återförenas. De befinner sig i ett moment 22. Det finns ingen chans för föräldrarna i Sverige eller barnen i Somalia att få tag på papper som styrker att de är släkt, säger Lena Sjöberg, diakon i S:t Olofs församling, som i ett brev till migrationsminister Tobias Billström (M) uppmanar regeringen att rätta till det hela.
- Om Sverige menar något med att man har undertecknat FN:s deklaration om barns rättigheter så ser jag ingen annan lösning än att man ändrar reglerna så att barn kan återförenas med sina föräldrar i Sverige, säger hon.
"Genant för Sverige"
Idag avslås nästan alla ansökningar om familjeanknytning från somaliska barn. Somalia har ingen fungerande stadsapparat och det är omöjligt att få tag på id-handlingar som godkänns av Migrationsverket.
- Det här är genant för Sverige och vad jag vet så pågår ett arbete med att se över reglerna. Men för de barn som drabbas så finns inte så mycket tid, säger Lena Sjöberg.