"Skogsavverkningen" som avsågs är Marby, ett växande samhälle ett par kilometer utanför Norrköping. Detaljplanearbetet i Marby är konfliktfyllt och polariserat och har snart pågått i ett kvarts sekel. Två gånger har de folkvalda i Norrköpings fullmäktige antagit en detaljplan för området och två gånger har domstolar upphävt detaljplanen.
Byggföretaget Obos har köpt mark för att bygga 100-tals bostäder i en del av Marby som angränsar till det gamla sommarstugeområdet som stegvis har förändrats till ett litet samhälle för permanent boende. I det nya detaljplanearbetet som just nu pågår har Norrköpings kommun kommunicerat att planen kommer att innehålla ett område med "naturmark" där ingen byggnation ska ske.
Enligt Julia Stenström Karlsson som är enhetschef för Detaljplanering på Norrköpings kommun har man en "löpande dialog" med Obos om detaljplanearbetet. Något som bekräftas av Marcus Söderström som arbetar som affärsutvecklare på Obos.
Marcus Söderström är tydlig med att man inte avverkar någon skog på den naturmark som är planerad att avsättas i detaljplanen.
– Den skogsfastighet vi har förvärvat (Marby 6:4) är stor och ligger delvis utanför detaljplaneområdet. Vi måste ta vårt ansvar som skogsägare i väntan på detaljplanen. Därför har vi fått godkänt av Skogsstyrelsen att avverka skog för att underhålla och vårda skogen, säger Marcus Söderström när Folkbladet ringer upp apropå Naturskyddsföreningens kritik mot Obos.
Enligt Söderström är det i huvudsak "gallring utanför detaljplaneområdet" som pågår ute i Marby nu.
– Vi har också röjt plats för fyra villatomter som ligger inom den kommande detaljplanens kvartersmark, berättar Söderström för Folkbladet.
Folkbladet har begärt och fått ut de två "avverkningsanmälningar" som Obos fått godkända hos den ansvariga myndigheten Skogsstyrelsen. Regelverket är sådant att den skogsägare som vill avverka mer än 0, 5 hektar skog måste anmäla det till den statliga myndigheten.
Enhetschefen Julia Stenström Karlsson informerar om att kommunen just nu genomför en "naturvärdesinventering" inom detaljplaneområdet i Marby. Arbetet är inte klart men redan nu står klart att man funnit exemplar av den fridlysta orkidén Knärot på Obos skogsfastighet i Marby. Något som Marcus Söderström är väl medveten om och som han "självklart respekterar."
– Som skogsägare behöver vi ta hand om fastigheten som bara till en liten del omfattas av planförslaget. Det kommunala planarbetet har pågått i cirka 25 år, skogen behöver skötas och förvaltas såväl inom planförslaget som utanför, under en sådan lång tidsperiod. Vi blir i princip på veckobasis kontaktade av personer som önskar att vi ska hantera träd i anslutning till deras bostäder inom vårat markinnehav längs med Djurövägen, säger Söderström.
Julia Stenström Karlsson säger till Folkbladet att "ingenting har ändrats" när det gäller kommunens detaljplanearbete i och med Obos avverkning på sin mark. Däremot räknar Norrköpings kommun nu med att man – av olika skäl – behöva flytta fram tidpunkten för då detaljplanen kan antas i fullmäktige.
– Vi räknar med ett antagande år 2026 istället för 2025, berättar Julia Stenström Karlsson.
Naturskyddsföreningen är dock inte nöjd. I en skriftlig kommentar säger föreningens revisor Lotta Lanne att: "Det verkar som om Obos har gått händelserna i förväg."