Lars Dahlstedt är hemma på en två veckor lång semester och blickar ut över idyllen vid sommarstugan på Vikbolandet.
- Det här är en extrem kontrast mot bullriga, smutsiga Pristina, konstaterar han.
När han bytte vardagen vid Norrköpings tingsrätt mot en domartjänst i Kosovos högsta domstol, blev målen som hamnade på hans bord också betydligt tuffare.
- Vi handhar mest krigsbrott, avancerade mord och organiserad smuggling. För all del en del ekonomiska brott också som ofta har politisk karaktär.
Många nationaliteter
Utländska domare ses som neutrala. Läget i Kosovo är känsligt i krigets efterdyningar och att gamla krigsherrar sitter i den politiska ledningen gör att många frågor blir politiskt känsliga.
I Högsta domstolen är Lars Dahlstedt ensam svensk.
- Vi är fem utlänningar med fem olika nationaliteter. Mina kollegor kommer ifrån Italien, USA, Tyskland och Finland, berättar han.
Lokalt samarbete
Men lokala domare ingår också i verksamheten.
- Jag jobbar dagligen tillsammans med lokala förmågor, vi sitter i så kallade mixed panels där det är tre utländska och två lokala jurister och det fungerar bra.
Skyddsväst och gasmask
De flesta är vänligt inställda till EU:s inblandning och det finns ingen särskild hotbild, men domstolsbyggnaden är ständigt bevakad och i utrustningen Lars Dahlstedt haft med sig ner till sitt arbete ingår skyddsväst, hjälm och gasmask.
- Västen är en tung sak, jag har inte behövt använda den än och hoppas att jag slipper göra det.
Tydligt missnöje
- Majoriteten av befolkningen är nog positiva till oss, men det finns en politisk rörelse i parlamentet som vill kasta ut oss, säger domaren och berättar vidare om olika former av graffiti som häcklar de internationella arbetarna.
- Det händer att de demonstrerar utanför domstolen och uttrycker sitt missnöje över ett domslut. De är väldigt pigga på att demonstrera.
- Det är tio år sedan kriget, men det sjuder fortfarande mycket under ytan, framförallt i norr. Det finns en del etniska spänningar.
Mycket vapen
Dahlstedt berättar att det enligt statistiken inte begås fler mord i Kosovo än i Sverige, men att anledningarna och tillvägagångssättet skiljer sig betänkligt. Tillgången till vapen är stor.
- Det är mycket vapen i omlopp, mycket automatvapen och handgranater.
- Det är mycket affärstvister som kan leda till mord och då är det någon i släkten som utför det. Många släktfejder leder till mordfall och i de flesta fall så skjuter man.
Korruptionen och den organiserade brottsligheten är utbredd.
- Man handlar främst med narkotika och flickor.
- Flickorna kommer från Moldavien, Ukraina och Vitryssland. Kosovo fungerar både som transitland och ursprungsland. Det rekryteras en del och det går neråt i åldrarna, majoriteten är mellan 14 och 17 år.
- Det handlas även med barn för tiggeri. Det görs tillslag mot ligor då och då.
Ingen glamour
Efter semestern väntar en sista månad i Kosovo innan Lars Dahlstedt vänder hem mot nya uppdrag.
Han är nöjd med året som passerat, men känner ändå att det räcker nu.
- Jag är positivt överraskad över hur lätt det har gått att arbeta ihop med så många olika nationaliteter. Att det funkar så bra som det gör.
- Vardagen kan vara halvtråkig ibland, det är ingen glamour, men jag har träffat uteslutande trevliga och kompetenta människor.