Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det psykiska våldet är värst"

Personalen som jobbar med våldsutsatta kvinnor på Frideborg önskar sig ett kvinnofridshus. "För det här angår verkligen alla".

Kvinnofrid. Det handlar inte längre bara om mäns våld mot kvinnor, utan även om exempelvis hedersrelaterat våld, framhöll socialpedagogerna Angela Gustafsson och Karolina Andersson när de träffade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Kvinnofrid. Det handlar inte längre bara om mäns våld mot kvinnor, utan även om exempelvis hedersrelaterat våld, framhöll socialpedagogerna Angela Gustafsson och Karolina Andersson när de träffade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2014-12-17 21:50

Det framkom när två socialpedagoger på onsdagen träffade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Norrköping ligger nämligen i framkant när det gäller förebyggande insatser för att motverka våld i nära relationer. Frideborg som funnits i 20 år har både skyddat boende och en behandlingsdel som är en förebild när det handlar om att möta barn och föräldrar. Ett problem som tillkommit de senaste åren är bland annat det hedersrelaterade våldet.

– Dessa fall kräver mycket tolksamtal och ofta är det svårt för kvinnorna att komma vidare efter det skyddande boendet, berättade socialpedagogerna Karolina Andersson och Angela Gustafsson.

På det skyddande boendet som har plats för tio våldsutsatta kvinnor plus deras barn får man stanna i max tre månader. Socialpedagogerna medgav att trångboddheten är ett problem eftersom det blir svårt att hitta bostäder efter att kvinnorna bott på skyddat boendet.

– Vi har bostadsbrist i Norrköping men sedan vår verksamhet gick från att vara ideell till kommunal för några år sedan så har det blivit lättare.

Det har varit stort tryck på Frideborgs verksamhet den senaste tiden. Oavsett om man är utsatt för våld eller utsätter andra för våld är man välkommen till Frideborg.

– I november hade vi 106 ärenden igång och då är det ju framförallt de utsatta, sa Karolina Andersson.

De berättade också att våldet nästan alltid går i arv.

– 95-97 procent av utövarna har själva varit utsatta som barn.

Morgan Johansson var intresserad av att höra om deras erfarenheter med polisen och rättsväsendet. Hur fungerar det?

– Jo för det mesta får vi bra stöttning, sa de.

Men socialpedagogerna framhöll att många av de utsatta avstår från att polisanmäla och gör man det så är det många som drar tillbaka sin anmälan.

– Det är det psykiska våldet som är det värsta, problemet där är att det saknas bevis. Oftast blir det inte ens någon polisutredning, berättade Angela Gustafsson.

Frideborgsmedarbetarnas önskan är ett kvinnofridshus där myndigheter samarbetar mer kring de här frågorna.

– Det vore en dröm för oss.

De räknar också kallt med att kommunen ska införa en så kallad kvinnofridssamordnare.

– För det här angår verkligen alla.

Justitie- och migrationsministern verkade imponerad efter besöket på Frideborg.

– Det här borde finnas i alla kommuner, sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Frideborg

vänder sig till den som:

är barn/ungdom upp till 19 år som lever eller har levt med våld i hemmet

utsatts för våld i en nära relation

använt våld i en nära relation.

Frideborg arbetar med våld i nära relationer. Nära relation är personer som har/haft en relation till varandra som partners, före detta partners eller förälder och barn. Detta inkluderar givetvis även hbt-personer och personer som utsatts för hedersrelaterat våld.

Källa: Norrköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om