Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det priset är mer än välförtjänt

NORRKÖPING
Maj-Britt Löfgren, 75, är en riktig eldsjäl! Det har hon nu fått på pränt, sedan hon utsetts till årets ÖLFA-pristagare, för sitt arbete i Kvillinge Föreningsarkiv. Något hon dessutom gjort i hela 38 år.
- Jag kommer inte ihåg själv att det är så länge, men det påstås så och då får man väl tro på det, säger en glad Maj-Britt efter prisceremonien igår, där hon fick en kristallklocka, diplom och blommor.

Maj-Britt Löfgren i Åby är en riktig eldsjäl. Så pass att hon nu fått ÖLFA-priset för sitt mångåriga arbete i Kvillinge föreningsarkiv.
FOTO: JANNE FORSBY

Maj-Britt Löfgren i Åby är en riktig eldsjäl. Så pass att hon nu fått ÖLFA-priset för sitt mångåriga arbete i Kvillinge föreningsarkiv. FOTO: JANNE FORSBY

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-02-09 00:00
- Jag känner mig både hedrar och samtidigt snopen att jag får det här priset, framhöll Maj-Britt Löfgren, tillika ordförande för Kvillingearkivet.
- Ett arkiv som för övrigt fyller 40 år nästa år och som jag ser fram mot att få fira som ordförande i föreningen.
Det här var elfte gången ÖLFA delade ut sitt genom länsarkivarie Börje Hjorth och Hans Nilsson från Linköpings universitet.

<b>En eldsjäl</b>
- Vi vill gärna uppmärksamma lokalarkivens eldsjälar på det här sättet och här är Maj-Britt ett utmärkt exempel med alla sina aktiva år i Kvillingearkivet, framhåller Börje Hjorth.
- Utan ideellt arbetande eldsjälar, skulle inte våra 16 arkiv runt om i Östergötland kunna fungera på ett bra sätt och alla gör de en, enligt oss, mycket viktig samhällsinsats.
- På arkiven sparas prylar, protokoll, bilder och mycket annat till eftervärlden och det är ju mycket viktigt att detta material inte slängs, poängterar Börje Hjorth.

<b>Välbesökt</b>
- Dessutom kan jag nämna att just Kvillinge föreningsarkiv är ett av de mest besökta arkiven i länet och dessutom aktiva med många olika arrangemang.
Något som Maj-Britt Löfgren kan berätta mer om:
- Vi är nio arkivmedlemmar som försöker vara aktiva via historiska promenader i Åby, skärmutställningar och öppethållande på arkivet för besökare, som ofta letar efter bilder och handlingar. Bland annat nya Åbybor som vill veta lite om ortens historia och utsocknes människor som har tidigare anknytning till bygden här.

<b>På mikrofilm</b>
- Det senaste nu är att vi fått mikrofilm med kyrkobokföringen i Kvillinge sedan 1700-talet, vilket är en guldgruva för släktforskning.
- Så nu ska vi försöka starta en cirkel i detta framöver.
- Sedan kan jag avslöja att vi har 10 fina blåsmässingsinstrument från gamla orkestrar i Graversfors och Åby samt tre hyllmeter med noter, som många kommer och tar kopior av.
- Dessutom har vi en stor skatt i tecknaren Bernt Rasks produktion av teckningar av bland annat många hus iÅby somnumera är borta.

<b>Saknar material</b>
Men det finns också problem:
- Ja, vi saknar material från nyare föreningar i Åby och Kvillinge, som inte lämnar in sitt material till oss, vilket känns tråkigt, eftersom även nutid blir historia ganska snart.
- Sedan ska vi försöka få in mer företagshandlingar och liknande, som vi saknar idag men som givetvis också är viktigt att bevara.
Börje Hjorth berättar om den biten:
- Alla arkiv jagar företagshistoria, men tyvärr är mycket redan slängt. Själv försökte jag få tag på företagspapper från Tuppens lakansväv i Norrköping, men det visade sig tt alla gamla pärmar fulla med papper först flyttats till Göteborg och sedan bränts upp där...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om