Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det kan bli värre i vår

I går började Jordbruksverkets nya smittskyddsregler gälla. Bland annat ska höns och kalkoner hållas inomhus för att minska risken för spridningen av fågelinfluensan.
- Jag är orolig, risken är att situationen förvärras i vår, säger Pontus Printzsköld, hönsuppfödare i Norrköping.

Förra sommaren drabbades Pontus Printzskölds gård av newcastlesjukan och han tvingades avliva alla sina värphöns. Risken att fågelinfluensan ska föras hit med flyttfåglar gör honom orolig, förklarar han.                                          Foto: Andreas Skogh/arkiv

Förra sommaren drabbades Pontus Printzskölds gård av newcastlesjukan och han tvingades avliva alla sina värphöns. Risken att fågelinfluensan ska föras hit med flyttfåglar gör honom orolig, förklarar han. Foto: Andreas Skogh/arkiv

Foto:

NORRKÖPING2005-10-28 06:00
Sedan utbrottet av fågelinfluensan i Ryssland anses risken vara något förhöjd att flyttfåglar ska överföra smitta till svenska tamfåglar.
Därför har Jordbruksverket kommit ut med nya regler som började gälla i går. Det innebär bland annat att höns och kalkoner ska hållas inomhus.
Pontus Printzsköld är hönsuppfödare i Norrköping. Senast förra sommaren tvingades han avliva 40 000 värphöns.
- Det är klart att jag är orolig över fågelinfluensan, säger han.
När hans höns smittades av newcastlesjukan förra året var det troligen en flyttfågel som spridit smittan vidare genom ventilationssystemet. Det har gjort Printzsköld mycket noggrann med vem som får besöka uppfödningen. Fåglarna är sedan tidigare alltid inomhus men fågelinfluensan har gjort honom mer försiktig.
- Jag är lite hårdare nu, skjuter alla fria fåglar jag kan i närheten av gården och vi byter kläder innan vi går in i huset, säger han.

På ett dygn
Han släpper inte längre in personer utifrån till uppfödningen och är noggrann med att lastbilar som kommer från utlandet inte ska komma in på gården.
- Personligen förlänger fågelinfluensan karensen för min gård. Det har jag själv satt upp, säger han.
Den största risken tror han är att någon smugglare eller vanlig person av okunskap ska ta med sig en fågel och därmed smittan in i landet. Men han ser också ökade risker om fågelinfluensan skulle bryta ut i till exempel Tyskland.
- Då ligger min gård i riskzonen när det är så nära till Braviken. Alla transporter dit kan föra med sig smittan. Då räcker det nog med ett dygn innan smittan är här i Sverige, tror han.
Själv kommer han att hålla sig från alla de djur som kan vara smittbärare.
- Det blir ingen andjakt för mig i år. Jag försöker skjuta de fåglar som kommer i närheten av gården.
Exempel på de nya reglerna
För höns och kalkoner som hålls i kommersiellt syfte gäller följande:
De ska inte komma i kontakt med flyttfåglar
De ska hållas inomhus. Om fåglarna inte kan tas inomhus ska de utfodras och ges vatten inomhus eller under skydd utomhus som förhindrar att de kommer i kontakt med flyttfåglar
De ska inte ges vatten från öppna vattenytor där det finns en risk att flyttfåglar vistas, om inte detta vatten behandlats mot virus

Andra fåglar:
Våtmarksfåglar får inte användas som lockfåglar vid fågeljakt. Med våtmarksfåglar menas änder, gäss, svanar, måsfåglar, vadarfåglar, rallfåglar, skarvar, häger, stork och tranor.
Utställningar och liknande arrangemang med fåglar är inte tillåtna, förutom i de län som undantas (Norrlandslänen). Jordbruksverket kan ge undantag från förbudet efter en riskbedömning
För andra fåglar som hålls i fångenskap gäller Jordbruksverkets allmänna råd; att ta in fåglarna om det är möjligt. Om detta inte är möjligt bör fåglarna utfodras på skyddade platser.
Källa/Jordbruksverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om