Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det har fallerat totalt"

Polis, kommun och krögare i Norrköping har arbetat mot droger på krogen i flera år. Ett arbete som inte fungerar enligt ordningsvakterna i stan. Polisen är underbemannade och prioriterar andra brott före narkotika.

"Folk reagerar inte, det är det jag blir så ilsk på" säger Ronny Ståhling.

"Folk reagerar inte, det är det jag blir så ilsk på" säger Ronny Ståhling.

Foto: Janne Forsby

Norrköping2012-04-27 09:10

Ronny Ståhling visar upp en affisch som sitter uppe på krogarna i Norrköping. "Norrköpingskrögare i samarbete med polisen" står det. Det är en del av satsningen Krogar mot knark som kommunen gick med i 2009.

- Det här har fallerat totalt när det gäller polisen, säger Ronny Ståhling som har arbetat som ordningsvakt på krogar och evenemang i 20 år.

Varje fredag- och lördagskväll är det folk på krogen som missbrukar narkotika. Ordningsvaktens jobb är att gripa misstänkta och kontakta polisen. Det är här det brister. I nio fall av tio behandlas den gripna personen som vilken berusad som helst, det blir fyllecell eller avvisning från platsen.

- Hur kan man behandla en person som har begått ett brott som en vanlig berusad? Det är inte olagligt att vara full, säger Ronny Ståhling.

Resursfråga

Problemet är att polisen inte har tillräckligt med personal för att köra ner den misstänkta personen till stationen, ta ett urinprov och göra pappersarbetet. Processen kan i värsta fall låsa upp en patrull i flera timmar.

Lars Eriksson och Mikael Lilja på Norrköpingspolisen erkänner att det finns ett problem, men att det är en prioriteringsfråga. Våldsbrott går före narkotikabrott och det är ett begränsat antal poliser i tjänst.

- När allting händer så måste vi prioritera utefter våra resurser, säger Mikael Lilja som är samordnare för ingripande verksamhet.

Antalet olika droger på marknaden i dag, framför allt på internet, är också ett stort problem. Det finns många preparat som inte dyker upp på ett rutinmässigt urinprov och grundligare undersökningar på ett laboratorium är kostsamma och kan ta flera månader.

Signaler till ungdomar

En av krogarna i Norrköping där problematiken är som tydligast har 18-årsgräns på helgerna. Och det är just ungdomarna som Ronny Ståhling är mest orolig för.

- Det skickar helt fel signaler när ungdomarna ser det här. Ju större toleransen blir mot narkotika desto lägre kommer det ner i åldrarna, säger han.

Hans förslag är att polisen anställer tre personer som bara arbetar med att ta urinprover på helgerna, det skulle räcka för att förbättra situationen. Polisen håller inte med.

- Min bedömning är att det skulle behövas betydligt mer än så, säger Mikael Lilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om