"Det går trögt för politikerna"
Kommundirektör Lena Rydin-Hansson kritiserade politikerna i Norrköping och Linköping för att agera långsamt kring samarbetet i den fjärde storstadsregionen.- Det går trögt, säger hon.
Linköpings kommundirektör Lena Rydin-Hansson kritiserade politikerna i Linköping och Norrköping för att driva utvecklingen av fjärde storstadsregionen alltför långsamt. Foto: Janne Forsby
Foto:
Linköpings kommundirektör Lena Rydin-Hansson förklarade att det till en början fanns en oro efter valet i höstas när städerna fick olika partier i majoritet.
- Vi trodde att det kunde innebära komplikationer. Men vi har lärt genom Östsam att det också är bra med de olika majoriteterna, eftersom samarbetet ska vara hållbart länge, säger hon.
Flera utredningar
Utredningar har eller ska dras igång på flera områden, bland annat om en för Norrköping och Linköping gemensam räddningstjänst, löneadministration, hantering av pensioner, upphandling och klimatstrategi.
I organisationen för förändringarna finns en politisk beredningsgrupp, men Lena Rydin-Hansson kritiserade igår politikerna i den för att agera långsamt.
- Vi tycker att det går trögt med våra politiker. Det gäller att hitta tid i deras kalendrar, säger hon.
Norrköpings kommundirektör Björn Johansson anser också att beslutsordningen i viktiga frågor är alltför oklar.
- Frågan är vilken politisk nivå olika beslut ska tas. Respektive kommunfullmäktige kan inte ta beslut om sådant som lönesystemet. Politikerna är vana att vara politiker i Norrköping respektive Linköping. Och Lena och jag har fått vara uppfordrande för att inte stoppa upp tåget.
Ett konkret beslut är dock redan taget om gemensam barnomsorg från den 1 juli. Det ska underlätta för dem som pendlar mellan städerna att få förskoleplats i den kommun som passar familjen bäst.
Agera gemensamt
Kommunerna ska också agera gemensamt i viktiga frågor. När Banverket träffar Norrköping för att diskutera Ostlänken finns alltid Linköpings kommun representerad - och vice versa.
Annan tyngd
Kommunerna planerar även ett gemensamt yttrande om t ex den så kallade ansvarsutredningen som föreslår att dagens län och landsting ska slås ihop till större regioner.
- Vi har en helt annan tyngd om två större kommuner kommer med ett gemensamt remissvar. Den slagkraften ska vi utnyttja, inte bara i just den här frågan, säger Björn Johansson.
Dessutom kan det på sikt bli en gemensam översiktsplanering i de båda kommunerna, något som redan väckt nationellt intresse.
- Kan man ha två stadskärnor i en region? Den frågan är inte enkel. Det är viktigt att hitta en strategi som gör det till en styrka, konstaterar Karin Elfström, ansvarig för översiktsplanering i Linköping.