Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det blir något att bita i för Returpacks VD

Från första januari ska det gå att panta alla olika slags både metallburkar och plastflaskor. Det vill säga om de är inköpta i Sverige och är till för, som termen lyder, "konsumtionsfärdiga drycker". Det blir nu olagligt för butiker och restauranger att sälja flaskor och burkar, som inte ingår i pantsystemet.

Jan Rehnberg och hans Returpack på Händelö får något nytt att bita i efter nyår. Då ska också alla plåtburkar, och plastflaskor även utöver pet, strömma in till den stora sorteringsanläggningen. Foto: Janne Forsby/arkiv

Jan Rehnberg och hans Returpack på Händelö får något nytt att bita i efter nyår. Då ska också alla plåtburkar, och plastflaskor även utöver pet, strömma in till den stora sorteringsanläggningen. Foto: Janne Forsby/arkiv

Foto:

NORRKÖPING2005-12-28 06:00

"Konsumtionsfärdiga drycker" innebär, att en viss gräns dras. Så t ex ingår då inte saftflaskor. Men även stålburkarna ska nu alltså in i återvinningssystemet. Stålburkar inköpta utomlands bör också de kunna tas emot av återvinningsapparaterna. Där blir dock skillnaden, att man inte får någon pant för dem. Allt det som samlas in strömmar sedan, liksom nu, vidare till Norrköping och närmare bestämt då Händelö. Där har ju Svenska Returpack inte bara sin Sverigeanläggning utan också sitt huvudkontor.

86 procent
Enligt Jan Rehnberg, VD för Svenska Returpack, säljs nu bortemot 950 miljoner aluminiumburkar i Sverige på ett år. Av dessa beräknas ca 86 procent gå till återvinningen, medan resten väl då hamnar bland soporna. Ambitionen är att komma upp till 90 procent.
Till Returpack kommer också ca 350 miljoner petflaskor, av de 400-420 miljoner som årligen säljs i landet.
I det stora kretsloppet kommer de stålburkar och övriga plastflaskor, som tillkommer efter nyåret, inte att göra mer än marginell skillnad.
- För vår del innebär det inte så mycket, säger Rehnberg. Den stora skillnaden blir för affärerna. Den som säljer blir ansvarig, och om butiken säljer någonting utanför det här systemet kan den bli anmäld.

Mindre ställen
Det är inte, som man kanske skulle kunna tro, sådana som Lidl som bidrar till dagens sortiment av opantbara stålburkar. Nej, liksom andra stora kedjor - Ica, Willys - uppges Lidl redan vara anpassat till det svenska återvinningssystemet.
Rehnberg tror att det är mindre ställen, som säljer de opantbara plåtburkar som vi idag kan råka ut för.
- Servicebutiker, pizzerior, kanske en del mackar också. De köper in burkarna från till exempel Slovakien.
Han gör bedömningen, att omkring 20 miljoner stålburkar nu kommer in i återvinningssystemet. Men detta är alltså en relativt liten andel av det hela, och några nya jobb på Händelö utöver dagens drygt 30 är därför inte att räkna med. I varje fall inte av den här anledningen.
- Men däremot, säger Jan Rehnberg, så ökar volymerna hela tiden. Och därför kan det nog bli kanske tre anställda till under nästa år.

Går vidare
Ett skäl till de ökade återvinningsvolymerna är övergången från returpetflaskor till flaskor, som direkt mals ner och återvinns. Här ökar då själva återvinningsaktiviteten.
Från Returpack går aluminiumburkar och stålburkar vidare till aluminiumverk resp stålverk. Medan däremot plastflaskorna från och med februari, om planerna håller, går direkt över till nye grannen Cleanaway på Händelö. Där ska flaskorna malas ner till plastflingor, som sedan säljs vidare för ny produktion.
Denna kombinerade enhet, Returpack och Cleanaway, blir den enda anläggningen i Europa som samlar det här speciella kretsloppet på ett och samma ställe.
Pantsystemet för burkar startade 1984 och för återvinningspetflaskor år 1994.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om