Solen står successivt allt lägre på himlen och värmer inte lika mycket som under sommarmånaderna, nätterna blir längre, lövträden ändrar färg och temperaturen sjunker sakta men säkert. Allt detta är ett tecken på att hösten är på intågande och september är enligt kalendern vår första höstmånad.
Den klimatologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och ligga i intervallet 0-10 plusgrader. Den meteorologiska definitionen är ganska snarlik, det är höst när dygnsmedeltemperaturen har varit under 10 grader 5 dygn i följd. Normalt (baserat på perioden 1961-1990) infaller hösten redan i mitten av augusti i fjälltrakterna för att under september och början av oktober avancera söderut över landet. Sist ut i landet är Falsterbonäset där hösten normalt inte kommer förrän i mitten av oktober. I år kom hösten till stora delarna av Lappland redan i början av augusti men stannade sedan upp för att nu åter börja röra sig söderut. De närmsta fem dagarna ser dygnsmedeltemperaturen ut att hamna under 10 grader över stora delar av Norrland och norra Svealand.
Hösten är också den årstiden då lågtrycken blir allt aktivare och kan sätta full fart in över landet och bjuda på både regn och blåst, d.v.s riktigt höstrusk, men så behöver det ju inte vara varje år.