Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det är vi som betalar"

Sex sköterskor har fått lämna avdelning 11 och 12 på Vrinnevisjukhuset. Tillsammans kostar de lika mycket som landstingschefen Åke Rosandhers lön efter lönehöjningen.
- Det känns som att min avgång ger honom en löneökning, säger Tatjana Knezevec, en av de uppsagda undersköterskorna.

Sex undersköterskor eller sjuksköterskor. Så mycket tjänar landstingsdirektören Åke Rosander efter en löneökning lika stor som en av deras löner. Från vänster Diana Björk, Katarina Green, Linda Andersson, Carolina Ortiz, Barbro Wik och Tatjana Knezevec är bara några av alla de upprörda röster som igår höjdes på avdelning 11 och 12 på Vrinnevisjukhuset.
FOTO: OLA AXMAN

Sex undersköterskor eller sjuksköterskor. Så mycket tjänar landstingsdirektören Åke Rosander efter en löneökning lika stor som en av deras löner. Från vänster Diana Björk, Katarina Green, Linda Andersson, Carolina Ortiz, Barbro Wik och Tatjana Knezevec är bara några av alla de upprörda röster som igår höjdes på avdelning 11 och 12 på Vrinnevisjukhuset. FOTO: OLA AXMAN

Foto:

NORRKÖPING2004-06-11 06:00
Vi träffar dem i fikarummet. Först bara ett fåtal. Men folk strömmar till i takt med att känslorna ökar. Till slut är hela fikarummet fullt av upprörda röster. Hela dagen har känslorna kokat och bubblat under ytan.
- De säger att vi måste spara men samtidigt höjer de landstingsdirektörens lön med lika mycket som en av oss tjänar. Vi är ledsna och besvikna, de ser bara till sig själva, förklarar de gemensamt.

Måste sluta
Minst sex personer måste sluta på de båda avdelningarna. Lite senare blir det troligen fem till. Samtidigt får man via media veta att landstingsdirektören just fått en löneökning, som Paul Håkansson anser att han är värd att få.
- 16 500 är vad en annan har i lön. Vår centrumchef får också löneökning men vi får bara mer att göra. De borde skämmas, säger Tatjana Knezevec.
- Vi bråkar om lönehöjningar på några hundralappar och får på inga villkor retroaktivt, men de behöver inte göra något för att få båda.
- Vad är det som gör att de är värda en löneökning men inte vi, säger Linda Andersson, sjuksköterska och berättar att det inte bara är landstingsdirektören i Östergötland som har dålig lön i jämförelse med andra landsting.
- Vi undersköterskor har lägre löner än vad som gäller i andra landsting, nästan sämst i Sverige, fortsätter en annan undersköterska.
De är mycket besvikna och upprörda. Stämningen på kirurgvårdavdelningen är uppgiven.
- Det känns inte som att vi kan göra något. Men hela tiden blir det sämre, överbeläggningar och liten löneökning för oss, säger Linda Andersson.
Om de hade fått välja yrke idag hade det definitivt inte blivit ett arbete inom vården.
- Nej, vi rekommenderar ingen till det idag, konstaterar de kort.
I veckan hade de 14 överbeläggningar på de båda avdelningarna. För ett och ett halvt år sedan stängde man avdelning 6 som också var en kirurgavdelning och sedan dess har man ofta överbeläggningar.
- Bara för att personalen minskar, så minskar inte patienterna och snart blir det ännu värre. Men vad kan vi göra? Man blir arg och sur när man hör om löneökning till Åke Rosandher men så går man till jobbet ändå, säger Katarina Green, som är en av de uppsagda undersköterskorna.
- Jag är fly förbannad över höjningen. De sitter och gnäller över att Landstinget inte har några pengar men ger landstingsdirektören en kraftig löneökning. Varför inte satsa pengarna på dem som får gå från sina jobb istället, undrar Diana Björk, undersköterska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om