Framtiden växer fram i Norrköping, som nu stärker sin position på ett område som öppnar för nya tekniska lösningar, snudd på science fiction.
Från den 1 januari finns forskningsinstitutet Swedish Institute of Computer Science, SICS Swedish ICT, som satsar på e-hälsa, i Norrköping. SICS finns sedan tidigare i bland annat Kista, Linköping och Lund.
Institutet har öppnat en ny avdelning vid Campus, i Kåkenhus. Av sju anställda kommer sex från det regionala nätverket Hälsans nya verktyg, som tidigare hade Linköping som bas.
På onsdagen invigdes den nya avdelningen, Digital Health Lab.
– Verksamheten är inte ny, den har tidigare funnits och hette då Hälsans nya verktyg och fanns i Linköping. Nu flyttar den till Norrköping. Men det handlar inte bara om att flytta en verksamhet, det handlar också om att integrera den i den forskning som finns kring äldrefrågor här i Norrköping, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S), som talade om forskning i världsklass.
Hälsans nya verktyg handlar om att hjälpa företag att ta steget från forskning till produktutveckling.
Christer Norström, vd för SICS Swedish ICT, talade om stora utmaningar och stora möjligheter framöver, om att hitta lösningar på de samhällsproblem som vi står inför, med en åldrande befolkning.
– Vi har en möjlighet att vara en förebild i Sverige, men även internationellt, säger han.
Per-Olof Sjöberg är ansvarig för den nya avdelningen i Norrköping.
– Det finns ett ganska starkt hälsofokus i samhället i dag. Vi mäter allt mer vad vi har kring oss, på oss och inom oss. Vi har tittat på trender och vi ser att hemmet kommer att bli den nya vårdplatsen, säger han.
Trygghetslarmen är bara början. I Såpkullen och Vilbergen pågår ett försök med att lära äldre hantera surfplattor.
– Det är som att uppleva en helt ny värld, säger Ingrid Bergman, 87, entusiastiskt.
Företaget Voysys i Norrköping har en idé om att flytta människor från ensamhetens soffa till barn och barnbarn långt bort, genom teknikens hjälp. En docka med kameror kan sitta vid köksbordet hos barnen medan den äldre släktingen med hjälp av 3D-glasögon, hemma hos sig, kan vrida på huvudet, se dem som sitter vid bordet och prata med dem.
I Kåkenhus finns också Acreo, som tillsammans med Linköpings universitet har en vision om "den uppkopplade kroppen", med hjälp av sensorer. Och tillsammans med Karolinska institutet har man tagit fram en komponent som ska kunna stoppas in i ryggmärgen och döva fantomsmärtor.