Den blomstertid nu kommer i Norrköping
NORRKÖPINGI helgen, med trädgårdsmässan Tidens Trädgård i Värmekyrkan, går startskottet för Blomstertid i Norrköping 2001. Trädgårdsåret i stan är framför allt ett samarbete mellan kommunens gatu- och parkkontor, Stadsmuseet och Konstmuseet. Över 160 olika arrangemang, från april till september, är inplanerade.
Onita Wass, Konstmuseet, stadsträdgårdsmästare Lars Hågbrandt och Bonnie Festin från Stadsmuseet samarbetar i projektet "Blomstertid i Norrköping 2001". FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Norrköping har sina berömda Promenader, Carl Johansparken och Folkparken. Planteringarna med sommarblommor på olika ställen i stan brukar också väcka uppmärksamhet. Lars Hågbrandt funderar nu över ett mer småskaligt trädgårdsrum, med perenner, kanske i anslutning till Färgargården.
Projektet Blomstertid i Norrköping 2001 har förberetts i ett par år och är ett samarbete mellan gatu- och parkkontoret, Stadsmuseet och Konstmuseet.
- Projektet kommer att manifesteras genom att vi ytterligare förstärker vårt gröna kulturarv. Vi vill ge kunskap, inspiration och glädje, säger Lars Hågbrandt.
Trädgård ligger i tiden, med en Sollentunamässa som bara sväller och sväller.
På Konstmuseet öppnar den 3 maj utställningen "Nu blommar det!", med 60 inlånade konstverk på temat blommor. En ny rabatt skapas framför museet av konstnären Anna-Lena Carlsson och landskapsarkitekten Helena Hasselberg.
<b>Odla för livet</b>
Stadsmuseet förvandlar sin stora utställninghall till ett grönt rum med slingrande blomsterbönor och citronträd. Här kommer flera mindre utställningar att byta av varandra. Bland annat visas en nygjord etnologisk dokumentation, "Odla för livet", från stans koloniträdgårdar, med bilder av fotografen Anders Kratz.
Gatu- och parkkontoret anordnar föredrag, visningar av stans gröna rum och sommarblommor, rådgivning och olika trädgårdsaktiviteter. Den 20 april föreläser professor Gunnar Sorte från Alnarp om "Människans behov av grönska", i Louis De Geer.
- Vi har gjort en cykelkarta så man med cykel kan ta sig runt och titta på sommarblomsrabatterna. Man får också en broschyr om vilka växter som finns där, berättar Lars Hågbrandt.
Färgargårdens trädgårdsdag och höstmarknad blir det som vanligt. I år hålls också en skördefest vid kommunens växthus på Sylten, i september. Blommande konstverk blir det på Gamla torget, med hjälp av konstnär Raine Navin. Och mängder av blomsterlökar ska i höst planteras i Vasaparken, för ett blommande 2002.
Ett kalendarium med över 160 arrangemang är under tryckning.
<b>Mässa i Värmekyrkan</b>
Det första arrangemanget är Tidens Trädgård 2001, en trädgårdsmässa för hela familjen i Värmekyrkan i helgen. Förra året hölls den i Louis De Geer och lockade 3 500 besökare. I år blir det 30 utställare och en rad föreläsare, bland andra trädgårdsmästare Bo Rappne från slottsträdgården Ulriksdal och känd från TV 4:s Äntligen hemma.
Floristgymnasiet ska dekorera Värmekyrkan, med bl a ett Eiffeltorn i franska tulpaner, och en stor påskdekoration i entrén. Trädgårdsmästare Henrik Morin och Naturbruksgymnasiet bygger balkonger, för att ge inspiration.