19 av de 71 sjuksköterskorna som arbetar inom psykiatrin har en specialistutbildning. Det är 27 procent.
- Det finns inget jättestort intresse bland sjuksköterskorna att läsa vidare men vi jobbar på det. Detta kan bero på att man trots sin utbildning anser att man inte får några nya eller förändrade arbetsuppgifter, säger Rithy Strömblad, HR-chef inom Närsjukvården i östra Östergötland. Hon konstaterar vidare:
- Visst skulle vi vilja ha fler utbildade psykiatrisjuksköterskor men vi har det ändå förhållandevis bra här i östra länsdelen.
Läkarna får betaltPå Vårdförbundet i Östergötland anser man att orsaken till att merparten av sjuksköterskorna inte väljer att vidareutbilda sig beror på att de inte får utbildningen betald av arbetsgivaren och att det inte lönar att utbilda sig. Man jämför med läkarna som under sin specialistutbildning får 40 000 kronor i månadslön av sin arbetsgivare.
- Under flera år har vi varnat för bristen på specialistsjuksköterskor. Nu har även Socialstyrelsen uppmärksammat problemet, konstaterar Susanne Augustsson på Vårdförbundet i Östergötland .
Fackförbundet anser att specialistutbildade sjuksköterskor är en förutsättning för att den alltmer specialiserade vården ska fungera och när sjuksköterskorna tar över allt mer av läkarnas arbete.
Läs hela artikeln i dagens tidning