Det var i januari som Sophia Jarl (M), oppositionsråd, samt Pär Linderoth (M), kommunfullmäktigeledamot presenterade två motioner där man i den ena drev linjen att kommunalt anställd personal inte ska tillåtas bära heltäckande slöjor i tjänsten eftersom kommunikationen med brukarna påverkas negativt.
I den andra motionen ville man se ett förbud mot slöjor för omyndiga flickor under 15 år i kommunala miljöer. Detta på grund av tjejers rätt till jämlika förhållanden och för att motverka sexualisering som man menade att slöja ytterst står för – allt enligt motionärerna. Motionerna har dock inte fått speciellt mycket stöd, i kommunstyrelsen avslogs den förstnämnda (båda kommer upp i fullmäktige under hösten).
I avslaget motiverades detta med att "ett generellt förbud för en grupp av medarbetare att bära heltäckande slöja skulle strida mot diskrimineringslagen. I det enskilda fallet bör arbetsgivaren dock kunna förbjuda att bära heltäckande slöja då det väsentligt försvårar samspelet och kommunikationen eller då det strider mot hygien- eller säkerhetskrav."
Nu har Sophia Jarl gått vidare med frågan på riksnivå – på tisdagen publicerade tidningen Aftonbladet på nätet en debattartikel som Jarl är författare till. Här betonar hon jämställdhetsfrågan och driver linjen att jämlikhet ska stå över religionsfrihet i ett sekulärt samhälle som Sverige. Artikeln mynnar ut i förslaget att förbjuda heltäckande klädsel på offentliga platser med hänvisning till lagstiftningen i Frankrike, dessutom vill Sophia Jarl att alla typer av beslöjning ska förbjudas i skolan.
Hur kommer det sig att du driver denna fråga så hårt?
– Jag driver många jämställdhetsfrågor men tycker att det är viktigt att alla kvinnor och flickor som befinner sig i Sverige idag ska kunnat del av den jämställdhet som vi kämpat för i 100 år, förklarar Sophia Jarl.
– Min upplevelse är att det finns kvinnor och flickor här som inte får det. Jag anser att burka och niqab är ett synligt förtryck och att det behövs ett tydligt politiskt ledarskap, det är en väldigt svår fråga för myndigheter som till exempel Skolverket att själva fatta beslut om.
Vet du hur Moderaterna på riksnivå ställer sig till denna fråga?
– Vi har inte tagit något stämmobeslut om detta men har ju en riksdagsgrupp som kan driva olika frågor. Det är klart att jag i och med att jag lyfter frågan till nationell nivå hoppas att Moderaterna kan gå i bräschen. Det är bra att olika partier nu har börjat lyfta fram svenska lagar och värderingar men man måste också fatta konkreta beslut och inte bara prata.