Det var de två ärenden som orsakade längst debatt på kommunfullmäktige på måndagen.
Alla partier utom Sverigedemokraterna var för att Norrköping ska ställa sig bakom förslaget att länets kommuner ska göra en frivillig överenskommelse om ett regionalt ansvar för en jämnare fördelning av flyktingmottagandet. Något som skulle lätta trycket på bland annat Norrköping och Valdemarsvik.
– Östergötland är en förebild. Vi har redan i dag ett bättre utvecklat samarbete mellan kommunerna än många andra, men med det här förslaget kommer vi att få ett ännu bättre, sa kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).
– Om debatten om regionalisering - det är inte så att vi lägger över ansvaret på någon annan ifrån kommunen, men vi säger att vi i Östergötland, vi ska, kommunerna, göra det här tillsammans, sa Stjernkvist.
– Vi ska ta emot efter vår förmåga, så att alla kommuner hjälps åt.
– Alldeles oberoende av vad man tycker om flyktingmottagandet som sådant, om volymer och annat, så har jag jättesvårt att se att man skulle kunna se det här som något negativt, att man i en sådan här fråga söker samarbete och gör det frivilligt, menade Lars Stjernkvist.
– På Lars Stjernkvist låter det som om det går jättebra med det mottagande vi har i dag. Jag tror att majoriteten av svenska folket är av en annan åsikt, sa Markus Wiechel (SD) som också menade att förslaget "tar beslutanderätten från kommunerna".
– Oavsett vad man tycker om flyktingmottagande är det här en bättre lösning, sa Nicklas Lundström (V) om samarbetsförslaget.
– Jag tycker att det här är ett väldigt bra förslag. Det är bra att man ger tydligare mandat till Östergötlands integrationsråd, och jag kan inte på något vis se att det skulle påverka hur vi hanterar den här frågan i kommunen, sa Kajsa Törnqvist Netz (C).
– Det är ett gott exempel på hur man kan förbättra integrationen, sa Gunnar Asserhed (FP).
– Mottagande och integration är en stor utmaning - det är just därför vi behöver samarbete, sa Eva-Britt Sjöberg (KD).
Kommunstyrelsens förslag gick igenom med 75 röster mot SD:s tio.
Ett annat ärende som engagerade var särtaxan vid utbyggnad av vatten och avlopp till fritidshusområdet Göten nära Grensholm, med små hus från 1970-talet. Kostnaden skulle landa på 276 000 kronor, vilket många, som skulle tvångsanslutas, inte skulle ha råd med. Efter en lång debatt blev ärendet återremitterat för utredning av finansiering och förtydligande av utredningar av andra, tidigare alternativ.