Ett besked från kommunen som fått cirka 45 arga och oroliga pensionärer att samlas när Folkbladet besöker onsdagens öppna hus i lokalen på Breda Vägen. De församlade är eniga om att de vill ha sin lokal kvar.
Men tjänstemännens förslag är att de, om ett år, ska erbjudas tillgång till lokaler på Riks City, där det finns en kommunal träffpunkt. På föreningens månadsmöte, som alltid hålls på Riks City, eftersom det brukar samla så många som 90 personer, medverkar den 18 september både tjänstemän och den ansvarige för verksamheten på Riks City.
Anita Rylén är ordförande i Eneby-Haga PRO. Före sommaren blev hon och kassören kallade till vård- och omsorgskontoret.
– Det första vi fick veta var att ”er lokal är uppsagd”. ”Va?” sa jag, berättar Anita Rylén.
– Man säger att man inte får ha externa hyresavtal, utan vi ska vara i kommunens lokaler, och att alla föreningar ska behandlas lika, säger Anita Rylén.
– Det sista budet är att vi får vara kvar till sista september 2016.
Sedan PRO-föreningen, med 550 medlemmar, år 2002 flyttade in i lokalen, hos en privat hyresvärd, har kommunen betalat hyran. Här driver föreningen en ideell träffpunkt, ursprungligen som ett komplement till de kommunala träffpunkterna, och har en rad studiecirklar, som matlagning för herrar, läsecirklar, öppet hus varje onsdag och pubafton.
Under diskussionen om kommunens träffpunkter, att personalen där ska minskas och att man ska få in fler ideella krafter, trodde Eneby-Haga PRO att de skulle klara sig från sparåtgärder, i och med att deras träffpunkt ju drivs precis som kommunen vill. Här finns ingen kommunalt anställd personal.
– Vi jobbar ideellt här, säger Gunnel Kinnander, 83.
Att byta lokal vill ingen av de församlade. Det är handikappvänligt här, med ramp, lagom stort, inte för stort som till exempel Riks City, och det finns ett kök.
– Det är klart att vi ska träffpunkten kvar! Den ska inte läggas ner, säger Sven Andersson.
Hyran är hög, 210 000 kronor om året, inklusive el, med en månadskostnad på 17 500 kronor.
– Kommunen borde förhandla och få ner hyran till hälften, föreslår besökarna Berit och Gunnar Ihrestam.
Enligt Gunilla Lundberg, verksamhetschef vid vård- och omsorgskontoret, för beredning och planering, ingår frågan om Eneby-Haga PRO i en större fråga, om stödet till föreningslivet generellt. En stor utredning om det, som berör tre nämnder, pågår.
Eneby-Haga PRO är den enda av 25 pensionärsföreningar som förutom föreningsbidraget har ett extra bidrag för att driva en träffpunkt, i en lokal som kommunen betalar extern hyra för.
– Kommunen ska behandla alla pensionärsföreningar lika, säger Gunilla Lundberg.
Tjänstemännen anser att verksamheten inte är ett komplement, utan liknande den som finns på träffpunkten på Riks City.
– Vi kommer att göra allt för att underlätta övergången för föreningen. Vi kommer att erbjuda tillgång till andra lokaler kostnadsfritt, på den träffpunkten som ligger bara några kvarter därifrån, på Riks City, säger Gunilla Lundberg.
Det ligger också i linje med det beslut som nämnden har fattat när det gäller att ha ett större samarbete mellan pensionärsorganisationer och andra ideella föreningar och de öppna träffpunkter som kommunen driver, säger Gunilla Lundberg.
Det finns inget politiskt beslut om Eneby-Haga PRO ännu. Ärendet ska upp i vård- och omsorgsnämnden i oktober.