I fem veckor har ambulans- och brandkårspersonal tränat sig i larmdyk - utryckningsuppdrag som gäller drunkningsolyckor. Det hela är en satsning på att bli bättre och effektivare i livräddningsarbetet på sjön och i vattendrag.
Måndagen var den femte och sista heldagen med övningarna. Det blev en turné som nådde fyra olika platser. Två i centrala Norrköping vid strömmen på förmiddagen, och två i sjöarna kring Åby på eftermiddagen.
Samarbete- Här har två personer varit ute och simmat när den ene ska ha försvunnit, förklarar Mats Olofsson, ansvarig för sjöräddningen på ambulans Sirius.
- Det räddningstjänsten gör först är att sätta den andra personen i säkerhet och sedan ta reda på så mycket som möjligt om var den försvunna senast ska ha setts till.
Scenariot är alltså helt fiktivt, och räddningspersonalen vet ingenting om uppdraget innan larmet går.
40 meterNär dykarteamet strax därefter anlände använder de den befintliga informationen som brandkåren samlat in för att kunna påbörja sitt undervattenssökande.
- I en timme från det att dykare kommer till platsen pågår fullt sökande efter saknade.
Ner till ungefär 40 meters djup kan dykare gå ta sig för att rädda en drunkad person. På det djupet måste syre tas genom en slang som går upp till vattenytan.
Lyckad övningVid det här tillfället var allt över på ungefär en kvart från det att räddningsarbetet på platsen inleddes. Dockan, eller personen, hittades efter några minuter i det becksvarta vattnet på ett par meters djup en bit ut i Lillsjön. Det blev en lyckad övning.
Ett flertal observatörer fanns på plats för att utvärdera både ambulans- och räddningstjänstspersonal.