Trenden med mikrobryggerier växer sig allt starkare i Sverige och nu börjar det hända grejer även i Norrköping.
Senast att ge sig in i branschen är Fenix Brewery.
Det är ett gäng lokala investerare som gått samman och satsat på ett eget bryggeri.
– Det är 13 delägare i dag. Det är ingen som har någon erfarenhet av det här sedan tidigare, så det är något väldigt nytt för oss. Det som är gemensamt är att alla har ett stort intresse för öl, säger Anne-Lie Bohman, delägare och marknadsansvarig.
Det är en ordentlig satsning det handlar om med investeringar i mångmiljonklassen och i en lokal i Gästgivarhagen har de nu allt de behöver för att tillverka sin egen öl.
Där finns ett flertal öltankar, flaskglasmaskin och en toppmodern filtreringsmaskin.
– Tanken var väl att ska det göras så ska det göras ordentligt med den senaste tekniken. Vi har kapacitet att brygga 300 000 liter per år. Men där är vi inte än. Det kanske vi kan vara om tre år. Nästa år har vi en budget på ungefär 100 000 liter öl.
Bryggeriet har redan tagit fram fyra olika sorters öl som nu finns i sortimentet hos Systembolaget i Norrköping.
Till en början var det en beställningsvara, men från och med november kommer de att finnas med under sortimentet lokalt och småskaligt och kommer då finnas på hyllan i de tre butikerna i stan.
– Sista åren har det blivit mer så att man vill ha mer närproducerat. Folk vill ha kött från Vikbolandet, köpa ägg från frigående höns på gårdar i närområdet och det är samma sak med öl tror jag. Istället för att köpa av de här stora jättarna tycker man att det är kul att testa öl som har gjorts här.
Förutom starköl har de även tagit fram en folköl, en alkoholfri öl och har planer på att ta fram ett eget bordsvatten.
Ansvarig för att ta fram de olika ölen är bryggaren Marcus Ljung. Han har jobbat på Nils Oscars bryggeri i Nyköping i åtta år, men sa upp sig där för att hoppa på det här spännande projektet i Norrköping.
– Jag har väl alltid velat ha ett eget bryggeri, men det finns liksom inga pengar till det. Nu fick jag chansen att vara med och starta upp något från början och det lockade. Här får jag vara med och bestämma över ölen som vi tar fram.
Vad kännetecknar en Fenixöl då?
– Det vi ville ta fram var en lättdrucken öl. Det var det som var grundtanken och folk har varit väldigt positiva så här långt.