Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De ska få fler att göra bra val

De utbildades till att bli ambassadörer mot tobak. Elever från högstadiet och gymnasiet hade bjudits in till förvaltningshuset Rosen.

"Äckligt". Hedda Hultberg och Stina Modig gillar inte rökning.

"Äckligt". Hedda Hultberg och Stina Modig gillar inte rökning.

Foto: Susanna Beskow Norgren

NORRKÖPING2016-11-23 17:00

– Det är över 45 elever som kommer hit, för att få en elevambassadörsutbildning kring tobak, berättade Lina Jarledal Blom, verksamhetsutvecklare inom Region Östergötland.

Tanken är att eleverna ska få verktyg för att sedan kunna agera på sin hemmaplan och lära sina klasskamrater mer kring tobak, så de kan fatta kunskapsbaserade beslut.

– Vi vill stärka dem i deras egen kapacitet att göra bra val.

Den här veckan är utropad till tobaksfri vecka, med ambassadörsdagar på flera platser i länet. I Rosen samlades på tisdagen elever från Norrköping med närområde, som Åby och Söderköping.

Föreläsare var Sofie Dahlström från Smart Ungdom, en organisation som arbetar drogförebyggande. Hon pratar om att stärka dem som väljer att inte börja, på ett positivt sätt, genom att tala om friskfaktorer, "inte så mycket uppläxning eller skrämselpropaganda".

– Det är en heldagsutbildning. När de är klara här går de härifrån med ett intyg att de är drogförebyggande ambassadörer.

Tobaksrökning ökar risken för sjukdomar, däribland cancersjukdomar och hjärt-kärlsjukdom. Enligt Lina Jarledal Blom kan det också vara inkörsporten till droger.

– Får vi dem att säga nej till en sak brukar det vara lätt att säga nej till resten också.

Hon talar också om att lyssna på ungdomarna, att höra vad de skulle vilja ha för stödjande miljöer i samhället. Ett önskemål är att folk inte ska stå och röka utanför entréer där man passerar.

Röker ungdomar mycket i dag?

– Det har sjunkit generellt i hela Sverige, framför allt på högstadiet, men det är ganska oförändrat på gymnasienivå.

Visionen är att Sverige 2025 ska vara ett rökfritt land.

Ungdomar får höra argument om hälsa och kondition, vad man orkar till vardags, och att man blir störd av att ha abstinensbesvär och behöva springa ut och röka. Nytt är att Folktandvården har ansvaret att ta hand om tobaksavvänjning för alla ungdomar och kan erbjuda det på skolorna.

Elever kan också skriva ett kontrakt om att vara tobaksfri under skoltiden, med olika belöningar för det.

Hagaskolan har i tretton år haft ett antirökningsprojekt. Hedda Hultberg, 14, och Stina Modig, 14, som går i åttan på Hagaskolan, har aldrig rökt.

– Jag tycker att det är äckligt, säger Stina.

– Det förgiftar bara, säger Hedda.

Att röka är att lägga pengar på något som dödar, menar de.

Fakta

Ungdomsenkäten "Om mig" visade 2015 att andelen tjejer i Östergötland som rökte i årskurs åtta var sex procent. Bland tjejer i årskurs två på gymnasiet var det nästan 21 procent.

Killarna uppgav rökning i något mindre utsträckning än tjejer i samtliga åldrar. När det gäller snus är killarna i majoritet med en tydlig ökning på gymnasiet.

Tobaksrökning ökar risken för sjukdomar, däribland cancersjukdomar, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om