Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hög chef flyttas efter lång tid av arbetsmiljöproblem

Kommunikationsdirektör Louise Flygt får andra arbetsuppgifter. "Vi behöver komma till rätta med den arbetsmiljöproblematik som har funnits på arbetsplatsen under en längre tid", skriver kommundirektör Anna Selander till Folkbladet i ett sms.

Kommunikationsdirektör Louise Flygt flyttas från sin tjänst under tiden som arbetsmiljöproblemen på hennes avdelning utreds.

Kommunikationsdirektör Louise Flygt flyttas från sin tjänst under tiden som arbetsmiljöproblemen på hennes avdelning utreds.

Foto: Christer Blondell

Norrköping2023-04-04 13:30

Kommunikationsdirektören i Norrköpings kommun, Louise Flygt, flyttas från sin post efter en anmälan om 6:6a enligt Arbetsmiljölagen. Kommundirektör Anna Selander var den som, enligt uppgifter till Folkbladet, tillkännagav förändringen för personalen under måndagen. 

– Tillsammans med chefer inom kommunikation, vår personalavdelning och fackliga förbund har vi landat i att vi behöver göra mer för att komma till rätta med den arbetsmiljöproblematik som har funnits på arbetsplatsen under en längre tid, skriver Anna Selander i ett sms till Folkbladet.

Enligt Anna Selander ska flera åtgärder ha vidtagits för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen på avdelningen. Men inget tycks ha hjälpt. 

– Vi behöver därför kunna gå djupare i problematiken för att kunna sätta in fler och rätt åtgärder tillsammans. I den processen är det viktigt att värna om både medarbetare och chefer. Därför gör vi en tillfällig strukturell förändring, skriver hon.

Det var fackförbundet Vision och ordföranden Irene Hederstedt som var den som lade en 6:6a. Hon berättar att problemen funnits länge på avdelningen. Redan 2018/2019 var problemen uppe på bordet. 

– Det var vår skyldighet att ingripa. Jag träffade gruppen i oktober förra året och arbetsgivaren har verkligen jobbat för att komma tillrätta med problemen. Men åtgärderna har inte räckt till. Våra medlemmar beskriver dålig struktur, dåliga rutiner och mobbning. Jag har träffat medlemmar som gråtit för att arbetsmiljön inte fungerar. Det kan inte vara så och nu vill vi att en extern part går in och utreder problemen, säger hon.

I samband med att arbetsmiljön utreds kommer pressavdelningen flytta från kommunikationsavdelningen.

– Vi tycker att det är bra att sära på avdelningarna under utredningstiden, säger vice ordförande i Visions Norrköpingsavdelning, Mattis Krol.

Hur kan problemen ha fått pågå så länge?

– Det är det vi också har reagerat på. Trots att folk har slutat efter problemen då tycks det vara samma problem nu. Det är kanske något som sitter i väggarna. Men det får utredningen visa. Jag tror dock att det lugnade ned sig under pandemin. Sen kom alla tillbaka och samtidigt kom beskedet om flytten från Rådhuset under renoveringen, säger Irene Hederstedt.

Vad förväntar ni er av utredningen?

– Att en extern part går in på djupet och identifierar problemen och kommer med en åtgärdsplan som är hållbar. Vi räknar med att man sätter igång nu, säger Mattis Krol.

Folkbladet har talat med ett par personer som jobbar på kommunikationsavdelningen. Deras bild av hur arbetsmiljön ser ut är inte lika dramatisk som den som framkommit i kommentarerna från facket och kommundirektören.

– Jag tycker att arbetsmiljön fungerar bra. Och jag tror att till exempel en enkät skulle vara bra för att fånga upp alla medarbetares upplevelser för att på så sätt komplettera helhetsbilden. Min personliga åsikt är att upplevelserna av arbetsmiljön inte gäller hela avdelningen, säger en person som Folkbladet har talat med.

Under tiden som arbetsmiljöproblemen utreds får Louise Flygt en tjänst som tillförordnad presschef och näringslivsdirektör Joakim Ljungqvist går in som tillförordnad avdelningschef/kommunikationsdirektör för kommunikationsavdelningen.

Arbetsmiljölagen

Arbetsmiljölagen, förkortat AML, antogs av Sveriges Riksdag 1977.

Lagens ändamål är "att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö".

Ursprungligen var lagens huvudsyfte att förbättra den fysiska arbetsmiljön.

Men från och med 1977 omfattar arbetsmiljölagstiftningen i Sverige även arbetstagarnas psykiska hälsa och välmående, så kallad psykosocial arbetsmiljö. 

Arbetsgivaren har det huvudsakliga ansvaret för arbetsmiljön. 

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!