â Att pressa rabarber Ă€r en helt annan process Ă€n med Ă€pplen, sĂ€ger Britt-Marie Wihlborg som driver KolmĂ„rdens Ă€ppelmusteri tillsammans med sin man Lars Karlsson.
â Det behövs inte lika mycket maskiner nĂ€r det gĂ€ller rabarber. Det Ă€r bara pressen som anvĂ€nds och inte den del som tvĂ€ttar och river sönder Ă€pplena. Det gör att det tar lite mer tid, sĂ€ger Britt-Marie Wihlborg.
Efter att rabarberna skurits i bitar fryses de in. Sedan ska bitarna tina innan de pressas till saft.
â Man fryser sönder cellerna och nĂ€r bitarna har tinat sĂ„ att de blivit mjuka gĂ„r de att pressa, sĂ€ger Lars Karlsson och berĂ€ttar att man först testade att pressa utan att frysa in rabarbern, men att det inte blev bra.
Han och Britt-Marie gick för en tid sedan med i föreningen SörmlandsÀpplen och trÀffade likasinnade som de inspirerats av.
â DĂ€r trĂ€ffade vi en man som pressade rabarber och han har vi sedan haft som mentor, sĂ€ger Britt-Marie Wihlborg.
Hittills har de hunnit pressa 130 kilo rabarber och nu hoppas de att folk ska ta med sig rabarber frÄn sina trÀdgÄrdar för att fÄ den pressad till saft. Det hela började nÀr de för fyra Är sedan var pÄ ett musteri i Stockholm och mustade Àpplen. DÄ tÀnkte vi att hÀr i trakten finns det ju inget och sedan nÀr vi sÄg alla Àpplen i villatrÀdgÄrdarna tÀnkte vi att ett musteri kunde ju vara nÄgot.
â VĂ„r tanke Ă€r att man ska ta vara pĂ„ vad man har i sin trĂ€dgĂ„rd. Vi tog bilen och gjorde en liten marknadsundersökning och sĂ„g ju att varenda trĂ€dgĂ„rd har Ă€ppeltrĂ€d och ett rabarberstĂ„nd, sĂ€ger Britt-Marie Wihlborg.