Kvarnen har anor från slutet av 1300-talet och var i kommersiell drift fram till 1968.
Under flera år har Lions Club Kolmården arbetat med en renovering av kvarnens maskineri. Efter ett långt arbete med att renovera det 6 meter i diameter stora överfallshjul som för in vatten i kvarnen har turen nu kommit till kvarnstenarna.
När de nya stenarna är installerade hoppas man åter kunna mala mjöl under nästa års Svintuna Marknad som äger rum den sista helgen i augusti varje sommar.
– Det är helt ekologiskt stenmalet mjöl som vi gör och det är väldigt eftertraktat. Vi kallar det för Svintunamjöl och det består av 50 procent råg och 50 procent vete, säger Eyvind Larsson som är delaktig i renoveringen. Han kommer även att vara med och mala mjölet.
Det är dock ingen ekonomisk vinning man är ute efter utan snarare att bevara kvarnen och att fler ska få upp ögonen för den gamla malningsprocessen.
Att hitta nya stenar till kvarnen har inte varit helt enkelt. Då det inte finns någon i Sverige som tillverkar kvarnstenar av den storlek som behövdes fick man beställa dem från en tillverkare i Holland.
– Stenarna är nu på plats men det är mycket arbete som återstår innan de är färdigmonterade. De väger ett ton styck så det gör sig inte av sig själv precis.
– Det är ett jävla pyssel med det mesta men det är väldigt roligt, säger Eyvind Larsson.