I måndags träffades Marc Hoffmann, vd Eon Sverige, Klas Gustafsson, vice vd Tekniska verken, Carl Fredrik Graf, landshövding, Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och Lena Micko (S), andre vice ordförande SKL, i Linköping för att diskutera elförsörjningen i Östergötland.
Behovet av el blir allt större. En ökad digitalisering och omställningen i transportsektorn är några av de bidragande orsakerna.
Detta har gjort att belastningen på stamnätet som löper från norra till södra Sverige har ökat.
Det är redan nu ett ganska ansträngt läge på vissa håll i Sverige när det handlar om tillgången på el. Det gäller framför allt Stockholm, Malmö och Göteborg. Där beskrivs läget som rött och Stockholms landhövding Sven-Erik Österberg skickade nyligen en hemställan till regeringen om uppdrag att hitta lösningar på elförsörjningen i Stockholms län.
I Östergötland är läget inte riktigt så allvarligt. Här beskrivs det snarare som gult, men Eon och Tekniska verken menar att det viktigt att diskutera frågan och vill framför allt lyfta två saker.
– Det ena handlar om elnätet för det är energins blodomlopp. De stora näten som överför el från nord till syd har inte tillräckligt med kapacitet och måste bli starkare, men det är ingenting man löser i ett ögonblick och det har vi förståelse för, säger Marc Hoffmann.
Det andra, menar han, handlar om att skapa förutsättningar för kraftvärmen och lokal elproduktion.
– Men på sistone har vi snarare fått signaler som inte stöttar det här, säger han och syftar på de förslag som finns i det så kallade januariavtalet med höjd koldioxidskatt på kraftvärme från 1 augusti och en återinförd avfallsförbränningsskatt från 2020.
Beslut som slår hårt mot den lokala elproduktionen och ytterligare belastar stamnätet. Konsekvensen i Norrköping blir att Eon kommer att minska elproduktionen i vinter. Det kommer inte bli någon skillnad för den vanlige Norrköpingsbon, men läget blir mer ansträngt och det blir svårare för Eon att låta nya företag att etablera sig i regionen.
– Politikerna har gått för fort fram med det här utan att verkligen ha koll på alla konsekvenser. Vi menar att man behöver pausa alla dessa förslag och titta på elsystemet med en helhetssyn, säger Hoffmann.