Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De har följt kampen mot hiv och aids

I tio veckor följde de kampen mot hiv och aids på plats i Sydafrika.
Nu är Lena Carlsson, 23, och Charlotta Lindqvist Karlsson, 22, hemma igen och i dag öppnar deras utställning "Temba - Bring hope to the people" på Arbetets museum.
- Vi vill visa att det finns en livsgnista i all hopplöshet, säger de.

Lena Carlsson och Charlotta Lindqvist Karlsson följde kampen mot hiv och aids på vårdhemmet Temba. I dag öppnar deras utställning ”Temba – Bring hope to the people på Arbetets museum.
Foto: Janne Forsby

Lena Carlsson och Charlotta Lindqvist Karlsson följde kampen mot hiv och aids på vårdhemmet Temba. I dag öppnar deras utställning ”Temba – Bring hope to the people på Arbetets museum. Foto: Janne Forsby

Foto:

NORRKÖPING2005-04-18 06:00
I höstas fick Lena Carlsson och Charlotta Lindqvist Karlsson, som går sista året på magisterutbildningen Kultur, samhälle och mediegestaltning på Campus Norrköping, ett stipendium på 30 000 för att åka till Sydafrika och studera kunskapsspridning om hiv och aids.
I januari gav de sig av till staden Umtata i södra Kap-provinsen och vårdhemmet Temba.

"Otrolig upplevelse"
- Att vara där och möta alla dessa människor som antingen själva är drabbade eller arbetar för att hjälpa dem som är det var en otrolig upplevelse. Det hoppas vi kunna förmedla i den dokumentärfilm som kommer att visas på utställningen, säger Charlotta Lindqvist Karlsson.
I Sydafrika är, enligt den officiella statistiken, 20-25 procent av befolkningen hiv-smittade.
- Men enligt de organisationer som arbetar där nere handlar det om fler, de pratar om mellan 30-35 procent. I det området där vi var befarade de att så många som 80 procent var smittade, säger Charlotta Lindqvist Karlsson.

Skambelagt
Ofta talas det om bristen på bromsmediciner, men enligt Lena Carlsson och Charlotta Lindqvist Karlsson, är det inte det största problemet.
- Nej, det största problemet är att hiv och aids är så skambelagt att många döljer det fram till dess att de är så sjuka att de inte klarar sig längre, då är det för sent för bromsmediciner, säger Lena Carlsson.
Trots att situationen kan verka hopplös vill de i sin utställning lyfta fram att det finns möjligheter att påverka.

"Otroligt arbete"
- De som arbetar med de här frågorna i Sydafrika gör ett otroligt arbete och trots att det ser mörkt ut finns det verkligen en livsgnista och ett hopp hos de drabbade och deras anhöriga, säger Charlotta Lindqvist Karlsson.
Utställningen visas från måndag till söndag.
- Förhoppningsvis kommer det en del folk och att några efteråt känner att de vill göra något för att hjälpa de organisationer som arbetar därnere. Det är i alla fall vårt mål, säger Lena Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om